Egységben az erő - így működik a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

Az ország legnagyobb környezetvédelmi szervezete, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1992 óta gyűjti egy csoportba a környezetvédelmi ipar szereplőit. A ma már 222 taggal működő szervezet aktív szakmai munkával bizonyítja a környezetvédelem hiánypótló szerepét és egyre sürgetőbb hangsúlyosságát.

A KSZGYSZ jelenéről és céljairól kérdeztük Hankó Gergely ügyvezető igazgatót.

hanko-gergely_4.jpg 

Ez a 222 tag mind a környezetvédelem területén működő gazdasági szereplő?

A szervezet tagságát környezetvédelmi szolgáltató, tervező-szakértő cégek, e területen kutatási-fejlesztési tevékenységet végzők, vízellátás-csatornaszolgáltatásban, hulladékkezelésben, hulladékhasznosításban, levegőtisztaság-védelemben, zaj- és rezgés elleni védelemben, kármentesítésben és egyéb környezetvédelmi területen tevékenykedő cégek adják, beleértve e tevékenységekhez szükséges eszközök gyártóit és forgalmazóit is.

Jelenleg a Szövetségben 222 tagcég van, amely rendes, társult és pártoló tagokból áll össze. Társult tagként többek között egyetemek, kutatóintézetek, míg pártoló tagként a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot kiemelten kezelő nagyvállalatok csatlakoztak Szövetségünkhöz, legutóbb például a MÁV Zrt.

szektorok.png

A környezetvédelem rendkívül összetett téma. Hogyan lehet minden tagnak célzott, a saját érdeklődési területének megfelelő szakmai segítséget adni?

A Szövetség nagyon összetett, s minden környezeti elemre gyakorolt nagyobb mértékű behatással foglalkozik. A tevékenységi körök megoszlásában jól látszanak a hangsúlyok, amit mindig felülír az épp aktuális téma, jogszabályváltozás, médiavisszhang, amikre nekünk szinte azonnal reagálnunk kell.

Emellett évente számos szakmai konferenciát és egyéb tájékoztató rendezvényt szervezünk a szakmai információk, aktualitások széleskörű terjesztése érdekében. Minden év elején megrendezzük az Országos Környezetvédelmi Találkozót, ahol szakmai díjakkal jutalmazzuk a sikeres, innovatív tagokat. Külön munkaértekezletünk is van, ami az idén szeptember végén lesz; itt 2 napos közös gondolkodásra, ötletelésre hívjuk a tagokat a zöld ipar aktualitásairól, mindezt baráti légkörben.

De ami a leghatékonyabb, az a személyes találkozó és egyeztetés. A Szövetség irodája egy közösségi tér, olvasztótégely, ahol minden nap történik valami, ahol az információk összegyűlnek és jó hangulatú, szakmai egyeztetések zajlanak.

Fontos megemlíteni a Szövetség szervezeti felépítését, mert a 9 fős proaktív Elnökség, az Etikai Bizottság és a Felügyelőbizottság rengeteget segít az ügyvezető iroda működésében, stratégiai döntéshozatalban. Markó Csaba szakmai igazgatói munkájáról is folyamatosan pozitív visszacsatolás érkezik, tisztánlátása a jogszabályi környezetben sokaknak jelent hiánypótló tanácsadást. De házon belül tudjuk az Akkreditált Szervezetek (ASZEK) és a Környezetvédelmi Export (KEXPORT) Klaszterét is. Utóbbit Toronyi Zoltán vezeti, és az Ő jelenléte is hatékonyabbá, gyorsabbá teszi munkánkat. A KEXPORT-on keresztül megnyílik az út a nemzetközi piacok felé, ami a hazai környezetvédelmi cégeknek véleményem szerint a fenntartható, kiszámítható jövőt biztosíthatja.

Jelenleg a szövetségben 13 munkacsoport is működik, amelyek célja a szakmai érdekek és igények megformálása és kifejezése egy adott környezetvédelmi szakmai témában, amelyről jogszabály, fejlesztési vagy támogatási terv, stratégia születik, vagy a már meglévő módosul. Cél a piaci folyamatok miatti szakmai koordináció is. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének munkacsoportjaiban kizárólag szövetségi rendes, társult vagy pártoló tagcég képviselője vehet részt. Igény esetén lehetőség van új munkacsoportok alakítására is, amire most is igény mutatkozik a szemléletformálás és a mikroműanyagok területén, egyeseket pedig – a hatékonyabb működés érdekében, a szakterületi változásokat követve – összevonunk vagy átalakítunk.

Kétheti szakmai hírlevelünk pedig tartalmaz minden fontos eseményt, hírt, szövetségi történést, így ezt a tagok közül egyre többen olvassák és tájékozódnak belőle.

A KSZGYSZ honlapjára érkezve azonnal látszik, hogy eseményekkel teli szakmai élet folyik a szervezetben. Konferenciák, szakmai napok és ünnepi alkalmak szerepelnek a hírek között. Miben segítenek ezek a személyes találkozók?

Egymást érik konferenciáink 2018-ban, ugyanis egyre több a sürgető környezetügy. A konferenciákon való részvétel remek alkalom a személyes találkozásra, projektgenerálásra, pályázati partnerkeresésre, üzleti kapcsolatok bővítésére, s a szakmai újdonságok, hírek beszerzésére, ami naprakésszé teszi a résztvevőket.

Ezen felül a konferenciák módszertanán is fejlesztünk, hogy a frontális előadások mellett a párbeszéd, a közös gondolkodás nyerjen több teret. Ha én moderálom az eseményt, mindig megemlítem az aktuális kihívásainkat, támogatandó ügyünket, vagy a hozzánk befutott kérést, megkeresést. Szinte mindig kapok megoldást még aznap. Ezt óriási kincsnek tartom.

2018 márciusában vetted át a Szövetség ügyvezetését. Milyen terveket fogalmaztál meg ekkor? Mit várhatunk a szervezettől a jövőben?

Időbe telt a Szövetség felépítését, működését átlátni, s közben napi szinten történnek változások, fejlesztések a hazai zöldiparban. De ehhez kell a fent említett struktúra és szakmai háttér, ami biztosította a mihamarabbi átállást és a ritmus felvételét.

Tavaly volt 25 éves a Szövetség, ami egyszerre jelent komoly rangot és szakmai megbecsülést, de magában hordozza a frissülés igényét is. A munkatársakkal egyből nekiláttunk az ügymenetek átvilágításának és egyszerűsítésének. Úgy érzem, a hatékonyságnöveléssel és a szélesebb körű kommunikációval még komolyabb szintre lehet emelni az itt zajló szakmai munkát.

Emellett a Szövetség hagyományos rendezvényein és konferenciáin túl fokozott figyelmet és felkészülést szentelünk mind a hazai és a nemzetközi pályázatokra és együttműködésekre, mind pedig a hazai zöldipar képviselőinek imázsfejlesztésére és magyarországi, kárpát-medencei támogatottságuk előmozdítására. Egy kisebb hazai pályázatot már nyertünk, továbbá beadásra került egy nagy LIFE pályázat is.

A Szövetség 2018-2019-es céljai és feladatai között szerepel a tagság bővítése és együttműködésének fejlesztése, a levegőminőség javítása érdekében történő lépések sürgetése, a barnamezős kármentesítések előmozdítása, az illegális hulladékelhagyás megoldására javaslatcsomag készítése, a kárpátaljai hulladékstratégia megvalósulásának és a tiszai hulladékszennyezés megelőzésének elősegítése (PET Kupa), a KEXPORT Klaszteren keresztül pedig 7 nemzetközi kiállításon képviselni a hazai környezetipart, valamint az ASZEK révén segíteni az akkreditált vizsgálatok és minőségtanúsítás környezetvédelmi jelentőségének elismertetését.

2018-ban tervezett szakmai konferenciáink:

  • Green City - Smart Village - 2018. szeptember 13.
  • Szövetségünk és környezetünk jövője - Munkaértekezlet Bikalon - 2018. szeptember 20-21.
  • E-közbeszerzés - 2018 október 10.
  • Zöldgömb Fesztivál – Akvárium - 2018. október 28.
  • Innovatív szemléletformálás - Benczúr Hotel - 2018. október 30.
  • III. Tiszai Kerekasztal – Visk, Ukrajna - 2018. október 18-19.
  • Szennyvíziszap konferencia - 2018. november 13.

A lakosság tájékoztatását és a szemléletformálást nem csak a KSZGYSZ munkájában tartod fontosnak. Szakemberként és civilként is aktív környezetvédő vagy. Elmeséled, milyen projekteken dolgozol éppen?

A KSZGYSZ vezetése – és a 3 hónapos kisfiunk – mellett nem jut idő magánakciókra. Ami a Szövetség filozófiájába és terveibe beleilleszkedik, azt a Szövetség égisze alatt visszük, segítjük tovább. Ilyen például a Trash Art Magyarország, melyben eddig is több tagvállalatunk közreműködött. A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál 40.000 látogatója 37 hulladékszoborral találkozhatott a Gödöllői Királyi Kastély parkjában, amelyek az ország minden részéből érkeztek. Sőt, idén már voltak külföldi alkotóink is, a nyertes csapat épp Bácskából érkezett. Ezzel a projekttel is komoly terveink vannak, mert számos fejlesztési irányt látunk, és nemcsak a szemléletformálás területén. Remélem, 2019 tavaszán már előállhatunk egy-két meglepő és innovatív fejlesztésünkkel.

Projektvezetőből szakmai partnerré alakultunk át a PET Kupa életében, s a Tiszát és mellékfolyóit érő évi több ezer (!!!) tonnás hulladékszennyezést magasabb szinten, szélesebb szakmai háttérrel tudjuk kezelni.

A Természetfilm.hu Egyesületet segítjük a határon túli, kárpátaljai kezdeményezésekben is, gondolok itt a III. Tiszai kerekasztal viski megszervezésére, az ukrán hulladékstratégia gyakorlati megvalósításának sürgetésére, a kijevi Waste Management kiállításon való részvételre, s a Tiszta Kárpátalja programban való aktív részvételre.

Nagy sikernek tartom, hogy a szemléletformálást – annak pszichológiai hátterét, mérhetőségét, jövőbeni irányait – külön konferencián, szenzációs előadókkal fogjuk feldolgozni idén ősszel, az NHKV Zrt. szakmai együttműködésével. Akit igazán érdekel a téma és annak jövője, azzal 2018. október 30-án találkozunk a Benczúr Hotelben.