Folyamatosan reagálnunk kell a gyorsan változó környezetre

Interjúalanyunk Martin de Jager, a Philips Lighting (új nevén Signify) „Elektromos és elektronikus berendezések hulladékgazdálkodásáért felelős” igazgatója, az Electro-Coord igazgatósági tagja.

martinusdejager.jpg

Milyen régi a kapcsolat a Philips Lighting és az Electro-Coord Magyarország között?

A Philips Lighting az Electro-Coord Magyarország alapító tagja, a kezdetek óta részt vesz a munkájában. A szervezet az elmúlt 13 évében mindent megtett a rá bízott feladatok ellátásáért, és elégedett vagyok az általuk megvalósított eredményekkel. A lámpahulladékok gyűjtése és újrahasznosítása magas szinten működik, ezzel eleget teszünk a törvény szabta kötelességünknek. De a világ körülöttünk fénysebességgel változik.

Mik ezek a változások?

Választ kell adnunk az világítástechnikai piac fejlődésével kapcsolatos új kihívásokra és a szabályozás módosításaira is. Ez ránk is igaz a világítástechnikai termékek gyártójaként, és az Electro-Coord-ra is, amelynek feladata az általunk, azaz a gyártók által piacra vitt berendezések begyűjtése és feldolgozása.

A piacon hatalmas változást okoz a higanytartalmú kompakt és egyenes fénycsövek cseréje LED lámpákra. Ez nagy lépés a fenntarthatóság felé a LED-ek kisebb energiafogyasztása és hosszabb élettartama miatt.

De a LED lámpák begyűjtése és újrahasznosítása egészen más követelményeket támaszt amiatt, hogy itt egy műanyag házban csak minimális mennyiségű ritka földfém nyersanyag van, míg az energiatakarékos lámpák fémet és jelentős mennyiségű üveget tartalmaznak.

A hosszabb élettartam kevesebb hulladékot is jelent…

A LED lámpák a piacon már egyre jelentősebb mértékben helyettesítik a többi lámpatípust, miközben az első generációs LED-ek begyűjtése késleltetve kezdődik a hosszú élettartam miatt. A 65%-os begyűjtési arány elérése igazi kihívás, különösen a LED-eknél.

A második nagy változás a begyűjtés szabályozásában történik. Az új EU direktíva szerint a lámpák továbbra is elkülönítetten kezelendő termékkategóriát alkotnak, míg a lámpatestek a kis és nagy háztartási elektronikai eszközök közé tartoznak. A direktíva ún. „nyitott hatálya” előírja, hogy az ipari mellett a háztartási lámpatesteket is gyűjteni kell. Ennek a lehető legmagasabb szintű teljesítéséhez változtatások kellenek, de úgy vélem, az Electro-Coord ezt a feladatot is teljesíteni fogja. Az egyes hulladék-kategóriák elkülönítése kihangsúlyozza a lámpák és berendezések kezelése közti különbségeket. A lámpahulladékoknak nincs lényeges értéke. Az újrahasznosítás költségeit nem fedezi a folyamat által visszanyert másodnyersanyag értéke.

Az újrahasznosítás csak egyik eleme a fenntarthatóságnak. Melyek a világítástechnikai termékek fenntartható gyártásának fő pillérei?

A legfőbb kihívás a körforgásos gazdaság megvalósítása. Ez nem csak az optimális újrahasznosítást, hanem a megnövelt élettartamot is jelenti. A gyártóknak a termékek tervezésekor és az üzleti modell kialakításakor is ezt kell szem előtt tartaniuk.

A kérdés továbbá az, hogy hogyan tudunk optimális kompromisszumot kialakítani a termékek újrahasználatának, felújításának és újrahasznosításának lehetőségei között, valamint az új termékek gyártásakor alkalmazott, a hulladékkezelés során visszanyert, újrahasznosított anyagokat mennyire tudjuk hatékonyan felhasználni.

Ön Hollandiában él, Európában mindenki a kerékpározással és az egészséges életmóddal kapcsolja össze Hollandiát. Ön is a kerékpározás híve?

Fontosnak tartom a munka és a magánélet egyensúlyát. A boldog és egészséges magánélet adja a szilárd alapot ahhoz, hogy jól végezzük a munkánkat. A pihentető szabadság nálam elsősorban lakókocsis utazást jelent Gyakran megyek Dél-Franciaországba, vagy ha több időm van, akkor Spanyolországba.

A hivatali munkanapokat gyakran kezdem kerékpározással. Egy gyors kerékpárúton tudok bejutni, csak 16 km a távolság. Be kell vallanom, hogy egy elektromos kerékpárt használok, de ez motivál, hogy a jövőben is aktív kerékpáros maradhassak.

Burgmann Nóra