A szoláriumcsövek is újrahasznosulnak

Amikor világítástechnikai termékekről és lámpahulladékról beszélünk, a legtöbb embernek az üzletekben kapható izzólámpák, fénycsövek és LED lámpák jutnak az eszébe. Pedig a fényforrás hulladékok csoportjába még sok más termék tartozik. Egyikük például a szoláriumcső.

Ebben a beszélgetésben a Hollandimpex Kft. ügyvezető igazgatója, Parditka Julianna mutatja be, milyen hulladékkezelési feladatokkal járnak a szolárium ipari termékek.

parditka_julianna.jpg

Jól tudom, hogy már több mint 25 éve vannak a hazai szolárium piacon?

A Hollandimpex Kft. 1990 óta létezik, működik. A fő profilunk a szolárium berendezés, ahhoz kapcsolódó szoláriumlámpák és tartozékok, szoláriumkozmetikumok forgalmazása, országos szakszervizzel rendelkezünk.  Termékeink között szerepel büszkeségünk, a saját gyártású Solar Cabin állószolárium. Magyarország egész területén, illetve a környező országokban is jelen vagyunk. Szinte minden településen van saját partnerünk, de viszonteladói hálózatot is működtetünk.  Mivel a  „fény”-hez értünk, néhány évvel ezelőtt belefogtunk a legkörnyezetbarátabb fertőtlenítési technológia elterjesztésébe, az UVC lámpákkal. Ez azt jelenti, hogy csírátlanítani tudjuk a fény bizonyos spektrumával mind a vizet, mind a felületeket, a levegőt.  Ez által minimálisra szorítható a kemikália használata a fertőtlenítésben. Elmondhatatlanul sok felhasználási terület létezik, azon vagyunk, hogy ezt minél szélesebb körben használják az iparágak, magánfelhasználók. 

Külső szemmel a szoláriumcsövek és az UVC lámpák nagyban hasonlítanak a normál fénycsövekhez, de speciális belső technológiával készülnek, speciális védőréteggel, speciális anyagokkal.

Hogyan változtak ez idő alatt környezetvédelmi szempontból az elérhető termékek?

A speciális lámpa gyártókra szigorú szabályok érvényesek. A különböző szabványok betartásával történnek a gyártások. Minden típusnak megfelelő technikai adatlapja van, melyen a legfontosabb értékeket, megfelelőségeket közölnek. 

Felhasználói szempontból a szoláriumlámpáknál a legfontosabb a sugárzási erősség, illetve a hasznos üzemóra ismerete. A szoláriumozó vendégek a bőrüket adják át kezelésre, és nincs is annál veszélyesebb, mint a leégés. Ez szinte minden esetben elkerülhető, amennyiben ismerjük a berendezésben mért szoláriumcső  sugárzási  adatait. A hasznos üzemóra a stúdiótulajdonos számára fontos, azt mutatja, hogy a gyártó meddig garantálja a szoláriumcső eredményességét.

Amennyiben a sugárzási adatok alapján a kezelési időket jól meghatározzuk, a szoláriumcsövek veszélyt nem jelentenek, de mégis veszélyes hulladékként kell kezelni őket, elsősorban a bennük lévő nagyon kicsi higanymennyiség miatt!

Ha egy szoláriumcső eltörik, természetesen nem okozhat semmiféle egészségügyi károsodást, mert egy szoláriumcsőben lévő veszélyes anyag mennyisége szinte kimutathatatlan.  Ha felelős forgalmazóként gondolkodunk, akkor viszont a mennyiségi elv alapján nagyon fontos a használt szoláriumcsövek kezelése. A gyártói kollektív hulladékgazdálkodási rendszer aktív tagjaként, nem csupán anyagi hozzájárulást fizetünk, hanem tevőlegesen részt veszünk a szoláriumcsövek hulladékának visszavételében és begyűjtésében. Minden viszonteladót illetve végfelhasználót figyelmeztetünk a hulladékvisszavétel és újrahasznosítás fontosságára. Iparágunkban megvalósult a körforgásos gazdálkodás. Az elhasznált szoláriumcsövek üvegéből egy magyarországi üzemben újra szoláriumcsöveket gyártanak.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Több mint egy évtizede dolgozunk együtt az Electro-Coord Nonprofit Kft-vel, nagy megelégedésünkre. A jelentőségét az együttműködésnek abban látom, hogy nemcsak egy „adót” fizetünk meg a környezetünk védelméért, hanem cselekszünk is érte. Mi felvállaltuk, hogy megfelelő körülmények biztosításával szoláriumcsőcsere alkalmával visszagyűjtjük az elhasználódott fénycsöveket, illetve ügyfeleink behozhatják azokat telephelyünkre. Az Electro-Coord megfelelő speciális tároló ládákat biztosít, amelyekben tároljuk ezeket. Csak egy telefon a megfelelő helyre, hogy „megtelt a láda” és már következő napon jönnek is érte, a szigorú szabályoknak megfelelően speciális megsemmisítési helyre szállítják az elhasznált fénycsöveket. Amennyiben használhatatlan szoláriumgép, vagy elektronikai berendezés „kezelésére” van szükség, szintén egy telefon és egyeztetett időben jönnek érte.  Hihetetlenül gördülékenyen működik.  

A fenntarthatóság elve ma már a körforgásos gazdaság megvalósulását ösztönzi. Hogy áll ezen a téren a szolárium ipar?

Az évek során egyre több fényforrást és elektronikai berendezést gyűjtünk vissza úgy, hogy a hulladékkezelési díj megfizetésének fejében erre nem vagyunk kötelezettek. Az Electro-Coordos szakemberek segítenek az elszállításban, kezelésben, újrahasznosításban.

Felelősen és nagyon kényelmesen tehetünk a környezetünkért!

Burgmann Nóra