Én is LED-et vegyek?

Felújítás előtt állsz? Új világítást tervezel? Most segítünk, hogy egy kicsit többet tudj a LED-ekről.

Tóth Lászlót, az INESA műszaki igazgatóját kértük, hogy tájékoztasson bennünket a rohamosan bővülő LED piac jellegzetességeiről.

toth_laszlo.jpg

Valóban a LED-es világítás ma a legjobb választás?

A rövid válasz az, hogy igen, de nézzük meg, hogyan is jutottunk el idáig. Az elmúlt huszonöt évben forradalmi változásoknak lehettünk tanúi mind a lakossági, mind a professzionális világítás területén. Az út rögös volt, és még mindig az. Minden technológiai ugrás az előnyök mellett hátrányokat is hozott.

A hagyományos izzólámpa évtizedeken keresztül tartotta magát, amit tudott, azt megbízhatóan és stabilan nyújtotta.

A nagy ugrást a kompakt fénycsövek jelentették. A jellemzően professzionális felhasználású egyenes fénycsövek működési elvét és technológiáját továbbfejlesztve variánsok tucatjait dobták piacra a gyártócégek. Óriási előnyük a jelentős energiamegtakarítás és az akár egy nagyságrenddel hosszabb élettartam volt.

A sokáig szunnyadó LED a technológia exponenciális fejlődésének köszönhetően egy gyorsvonat sebességével érkezett, és néhány, ma már mosolyt keltő kezdeti típus (pl. a „kukoricalámpa”, vagy a DIP LED-es reflektor) után tarolni kezdett a piacon. Ezt a technológiai fejlődésen túl nagy mértékben segítette a kemény piaci verseny, valamint a kormányzatok, az Európai Unió szabályozói, amelyeknek köszönhetően a kevésbé környezetbarát és energiafaló termékek a korszerűbb alternatívák elérhetőségének függvényében fokozatosan kivonásra kerülnek. A tiltásokon túl minimum működési és élettartam-követelményeket, valamit adott paraméterekre, alkalmazási körülményekre vonatkozó kötelező tájékoztatást írtak elő.

A LED-es termékek fejlődése természetesen nem áll meg, de már most nyugodt szívvel tudom ajánlani, mint a jelenkor legjobb választását. Ez itt nem a reklám helye, csak általánosságban nézzük végig röviden, hogyan is biztosítják a fejlesztők-gyártók a korábbi technológiák előnyeit, és igyekeznek kizárni a korábbi hátrányokat:

  • a hagyományos volfrámszálas termékek és azok LED-es kiváltói méretben, fényáramban, színhőmérsékletben, bemelegedési időben ekvivalensek tudnak lenni,
  • a LED-es termékek sokkal hosszabb élettartammal,
  • nagyon jó színvisszaadással rendelkeznek,
  • nem tartalmaznak higanyt,
  • és végül egy ütős érv: a villanyóránk a legjobb bizonyíték arra, hogy megéri váltani, akár úgy is, hogy nem várjuk meg, amíg az izzólámpánk, vagy fénycsövünk tönkremegy.

Hogyan érinti a „LED-forradalom” a professzionális világítástechnikát?

Az eddig elmondottak erősen a fogyasztói szegmensre vonatkoztak. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg egyéb felhasználási területeket is.

Az irodai felhasználásban, csarnokok, áruházak általános világítására általánosan elterjedt egyenes fénycsövek sem úszták meg az átállást, bár még nagyon sok helyen kitartanak.

Az egyik megoldás a hagyományos fénycsövek LED-es fénycsővel való kiváltása. A választék nagy, és sajnos kellő körültekintés nélkül nagyon könnyen mellé lehet nyúlni. Egyik potenciális probléma a sugárzási szög. A hagyományos fénycsövek a hossztengelyük körül 360 fokban egyenletesen sugároznak, ellentétben a legtöbb LED-es típussal. A kiváltás után nem feltétlenül érjük el azt a világítási hatást, amivel korábban rendelkeztünk.

A másik gond, hogy egyes alkalmazások speciális LED-es fénycsövet igényelnek, hacsak nem vállalja fel a felhasználó vagy a kivitelező a lámpatest átvezetékezésével járó nehézségeket és biztonsági kockázatokat. A 4x18 W-os T8-as fénycsővel és hagyományos előtéttel szerelt lámpatestekben a fénycsövek tandemkapcsolásban működnek. Ilyen üzemre a legtöbb olcsó LED-es cső nem alkalmas. Az elektronikus előtéttel szerelt lámpatestekhez erre a célra fejlesztett LED-es csövek elérhetők, amelyek „becsapják” a lámpatest elektronikáját, de őszintén, mérnökként nem tartom hatékony megoldásnak, hogy a lámpatest bizonyos hatásfokkal működő elektronikája működtessen egy másik, szintén adott hatásfokkal üzemelő LED-es meghajtó elektronikát.

Az én véleményem az, hogy aki csak teheti, ne keresse a kompromisszumot, és inkább cseréltesse le a hagyományos lámpatesteket LED-es világítótestekre. Ezáltal az energiafogyasztás és a megvilágítás minősége optimalizálható. Például irodákba javaslom az álmennyezeti süllyesztett paneleket, amelyek beépítő kerettel akár falon kívül is szerelhetők.

Más alkalmazásokban is remek megoldás a LED.  Csarnokvilágítók, fényárvilágítók, por- és páramentes, vandálbiztos, ipari, sport-, és egy célú világítótestek teljes skálája elérhető a piacon. Minden alkalmazási területre igaz, és talán a közvilágításra leginkább, hogy a világítást tervezni kell, régit újra kiváltani csak lelkiismeretesen szabad. Sajnálatos, ha a megvilágítás minőségét, az emberek komfortérzetét, teljesítőképességét és biztonságát alárendelve kezelik.

A LED-es világítástechnikai megoldások elterjedése egyúttal azt is jelenti, hogy a jövőben folyamatosan növekszik ezen termékek aránya a lámpahulladékon belül is. Milyen feladatai vannak gyártóként és kereskedőként a vállalatnak a hulladékgazdálkodás terén?

A törvényi felelősségünk, a visszagyűjtés élő rendszere egy jó alap, mi is az Electro-Coord partnerei vagyunk, de ez nem feltétlenül elég. Úgy érdemes új terméket fejleszteni, vagy egy kereskedőcég esetén termékeket kiválasztani, hogy szem előtt tartsunk Földünk és utódaink érdekeit is. Fontos, hogy minél magasabb legyen az újrahasznosíthatóság foka, illetve, hogy az újrahasznosítás műveletei minél egyszerűbbek és környezetbarát módon végrehajthatók legyenek. Ez egy olyan terület, ami szerencsére párhuzamosan fejlődik az elektronikai iparral. Sok ötletes megoldás született az újrahasznosítható anyagok automata, intelligens szeparációjára, beleértve nemcsak a fémeket, hanem egyes műanyagokat is. Bízom benne, hogy a fejlődés töretlen lesz.

Megkérdezhetem, hogy milyen világítás van az otthonában annak, aki ilyen jól ismeri a LED termékeket?

Én úgy kb. 75%-ban álltam át LED-re. Átéltem a kompaktfénycső forradalmát nemcsak mint felhasználó, hanem egy ideig mint újpesti fejlesztőmérnök is, és van néhány kincsem, amihez nosztalgikus emlék fűz. Szeretnék ott lenni, amikor beadják a kulcsot. Szerencsére jó munkát végeztünk, mert nem adják fel. Sőt, remélem nem kell pironkodnom miatta, de bizony a hátsó fedett terasz felett és elől a bejárat felett is egy-egy 100W-os izzólámpa világít. Egyidősek a házzal, most már a 18-ikat tapossák, és nincs szívem megválni tőlük. Egy letűnt kor technológiáját képviselik, és még mindig hűségesen szolgálnak. Emellett, mint lelkes kütyüző-programozó hobbista elkezdtem a ház „okosításán” dolgozni. Tudom, hogy távfelügyelt Smart Home rendszerek tömegéből választhatnék, de ezt szeretném magam megcsinálni, és amit csak lehet, a rendszerbe bevonni. Ebből, természetesen a világítás sem maradhat ki.

Burgmann Nóra