Mérlegelés, válogatás, raktározás... és irány a feldolgozóüzem

Az Avarem Kft. által az ország minden pontjáról összegyűjtött lámpahulladékot raktározni és szortírozni kell. Vajon hogyan működik ez a folyamat a gyakorlatban? Erről kérdeztük a cég raktárvezetőjét, Apró Lászlót.

apro_laszlo.jpg

Hová vezet a lámpahulladékot begyűjtő gépkocsik útja?

A használt fényforrásokat szakboltokból, hipermarketekből, barkácsáruházakból, különböző intézményekből (iskolákból, állami intézményekből, sportlétesítményekből) gyűjtik be a kollégák a teljesség igénye nélkül. Naponta, a begyűjtési igényeket figyelembe véve 6-12 autó végzi a feladatokat. Sóskúton egy ideiglenes raktározási központ van, ahová Kelet Magyarország kivételével érkeznek a használt fényforrások.

Hogyan lehet ezt a sérülékeny hulladékot kezelni?

A fényforrások üveg alkatrészei nem megfelelő kezelés esetén eltörhetnek. Ha odafigyelünk, a törés előfordulása minimális, így szépen raktározható, válogatható a fényforrás hulladék.

A beérkezett csomagokban a bedobált hulladékok között sajnos sokszor sok az egyéb hulladék, elem, esetleg általános elektronika vagy egyéb kommunális hulladék. Jó lenne, ha az emberek csak fényforrásokat dobnának be a gyűjtőedényekbe, ezzel nagymértékben megkönnyítenék a munkánkat. A ’nagy’ autók hátsófalasak, amelyeket így könnyű pakolni akár egy raklapemelővel is.

A mérlegeléseket speciális raklapemelő békamérleggel végezzük.

Pontosan milyen szállítmány érkezik az üzembe? Mi történik a hulladékokkal a beérkezésük után?

A használt fényforrások a gyűjtőedényekben rendezetlenül érkeznek sokszor, illetve esetlegesen más szeméttel vegyítve. A használt fényforrásokat a raktárba érkezésükkor mérlegeljük, begyűjtési helyszínre bontva, hulladék fajtánként, itt a pontosság érdekében válogatnunk is kell a beérkező anyagot, utána ideiglenes raktárba helyezzük. A csomagolási kapacitások figyelembevételével a használt fényforrások átcsomagolását végezzük a következő lépcsőben, így jutnak el a feldolgozó üzemekbe.

Valóban sikerül ezeknek a törékeny termékeknek ekkora utat sérülés nélkül megtenniük?

A fényforrások, bár nagy részük üveg, mégsem annyira törékenyek, amin én is csodálkoztam az első időben. A tört fényforrások aránya alacsony, mindössze pár százalék a teljes mennyiséghez képest.

Van valamilyen változás az elmúlt években beérkező lámpahulladék összetételében?

Az évek folyamán észrevehető volt egy pozitív változás: a gyűjtőedényekben nincs annyi szemét. Pár éve megjelentek a LED fényforrások is. Először alig volt ebből a termékből a szállítmányokban, és bizony most már elég sok érkezik, havonta akár egy-két big-bag zsák is összegyűlik belőle.