Egyedi nyilvántartási és tervező rendszer működteti az országos hálózatot

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szerződött partnereként a hazánkban elérhető, több mint 14.000 használt fényforrás gyűjtőpont jelentős részét az Avarem Kft. kezeli. Ennek a munkának a részleteiről kérdeztük a cég ügyvezetőjét, Nyist Csabát.

nyist_csaba.jpg

Hogyan vált az Avarem Kft. a lámpahulladékok országos begyűjtésének vezető szolgáltatójává?

Az Avarem Kft 2004 óta logisztikai-raktározási feladatok elvégzését tűzte ki céljául. Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. alvállalkozóit pályázat alapján minősíti és szolgáltatói körébe a veszélyes hulladék begyűjtők a pályázat értékelése és minősítése alapján kerülhetnek be.

Az évek folyamán egyre nőtt a kihelyezett gyűjtőedények száma.

Munkánkban odafigyeltünk a kis mennyiségben történő hulladék leadásra, és a cégek munkatársaival folytatott kommunikáció minőségére.  Kommunikációs szakemberekkel továbbképzéseken fejlesztettük munkatársaink tudását. Vevőközpontú nyilvántartási, dokumentációs rendszert hoztunk létre, tervező modullal kiegészítve.

A fenti lépések nagymértékben hozzájárultak versenyképességünk javulásához. 2012 év óta a fényforrásokat feldolgozó üzemet is működtetünk.

Milyen kihívásokkal kellett szembesülni a kezdeteknél?

Az ügyfeleket meg kellett ismertetni a begyűjtés lehetőségeivel. A hulladék leadási kultúra teljesen más formában létezett akkor. A nagyobb cégek a hasonló hulladékokat veszélyes hulladéklerakókba szállították, a kisebb cégek pedig valószínűsíthetően, információ hiányában (esetleg nem is tudták, hogy veszélyes hulladékról van szó) a legegyszerűbb formában a kommunális hulladékba rakták a fényforrásokat. A hulladék begyűjtők az akkori hulladék gazdálkodási jogszabályoknak kellett hogy megfeleljenek.

Milyen megoldások születtek? Milyen technika, technológia segíti ma a folyamatokat?

A gyűjtőedényzetek megtervezése, legyártása után a megfelelő szállítóeszközökkel elkezdődött az edények kiszállítása. Így kerültek használatba a 3,5 tonnás autók mellett a nagyobb kapacitású un. hátsó falas tehergépjárművek. A gyűjtőedények darabszámának, a partnerek mennyiségének növekedésével kialakításra került egy felhő alapú nyilvántartási és tervező rendszer, amely nagymértékben megkönnyítette a munkánkat.

Mely eredményekre a legbüszkébb?

A technológiák változásával, a vásárlói szokások átalakulásával a hulladék leadási szokások is változnak, amelyeket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft tevékenysége is nagymértékben befolyásolt megítélésem szerint. Munkatársaink fejlesztésével, az újabb technológiák bevezetésével állandósítani tudtunk egy magas szolgáltatási minőséget. A fényforrásokból származó frakcionált üvegcserép továbbhasznosíthatóságának lehetőségeit ki tudtuk aknázni kapacitásbővítési pályázat segítségével.

Mit hozhat a jövő? Vannak olyan új trendek, várható változások, amihez alkalmazkodni kell?

A LED lámpák használatának térnyerésével, a fényforrások átlag súlyának csökkenésével a begyűjtési és feldolgozási feladatok folyamatosan átalakulnak. A tendenciákat vizsgáljuk, és a vizsgálatból származtatott eredmények alapján tevékenységünket folyamatosan átalakítjuk.

Burgmann Nóra