Egy öklömnyi szemét egy hónap alatt? Ez is lehetséges!

Az energiatakarékos fényforrások és az egyre terjedő LED lámpák használata során azt tapasztaljuk, hogy a jó minőségű termékeket éveken át használhatjuk. Egy háztartásban évente általában csak pár lámpát kell kicserélni, ezért sokan úgy gondolják, hogy a háztartásokban keletkező lámpahulladék mennyisége minimális.

Szerencsére ma már vannak, akik személyes példájukkal és gyakorlati tapasztalataikkal segítik mindazokat, akik nyitottak a környezettudatos szemléletre és belekezdenek háztartásuk zöldítésébe.

Vajon könnyű a lakosságot meggyőzni arról, hogy „sok kicsi sokra megy”?

Erről kérdeztük Kump Edinát, környezetkutatót, hulladékcsökkentési szakértőt, a hulladekmentes.hu oldal tulajdonosát.

kump_edina.png

Mi a személyes tapasztalatod, érdekli az embereket ma a hulladékcsökkentés témája?

Magyarországon még csak egy szűk, de szerencsére folyamatosan bővülő kört igen, határozottan. Ők azok a koránkelők, akik a hulladékcsökkentés útján sorra találkoznak az újabb és újabb környezetvédelmi lehetőségekkel, ők azok, akik a saját bőrükön érzik, hogy a hulladékmentes elvek gyakorlatba ültetésével az életminőségük is emelkedik és ők azok, akik a többieket is kezdik felrázni Csipkerózsika-álmukból. Egyre többen számolnak be nekem arról, hogy külön kérés nélkül elkezdték követni a családtagjaik, barátaik a példájukat, vagy hogy az a bolti eladó, aki eleinte kifejezetten furcsállta a „zacskó allergiájukat”, már arra próbálja rávenni a többi vevőt, hogy ne pazaroljanak feleslegesen.

Mi az, amit a legtöbben hajlandóak vagyunk megtenni a kevesebb hulladék érdekében?

Ez nagyon függ az illető személyiségétől, prioritásaitól és élethelyzetétől is. Látszólag nagyon könnyű váltás elhagyni a PET palackokat és saját kulacsok használni helyette, vagy nem leszakítani egy újabb műanyag zacskót a zöldségesnél, hanem a saját zsinóros vászonszatyrunkat használni, mégis úgy tűnik, hogy ezekre elsősorban a nők nyitottak és hajlandóak is tenni érte. A férfiakat ezekkel az eszközökkel (kulaccsal, vászonszatyorral) jellemzően meg kell ajándékozni ahhoz, hogy használatba vegyék, ellenben a kihívásnak tűnő váltásokat jobban magukénak érzik. Ez lehet a komposztálás megoldása, vagy akár az, hogy megtalálják a megfelelő energiatakarékos égőket a háztartásba.

Ezeken túl te még mi mindent tudsz javasolni a követőidnek?

Számos lehetőségünk van arra, hogy kevesebb hulladékot termeljünk. Ami szerintem a legfontosabb, hogy ne adjuk fel idő előtt, ha elveszítjük a kezdeti lelkesedést, tenni akarást. Ezt úgy lehet a legkönnyebben megtartani, ha nem azonnal vágunk bele a hulladékmentesítésbe, nem szeretnénk mindent egyszerre megoldani, hanem tartunk egy kis önvizsgálatot, tudatosítunk. Vagyis figyeljük meg, hogy mennyi minden dobunk ki mind a kommunális, mind a szelektív kukákba, majd kezdjük azzal a hulladékárammal, amiből a legtöbb van. Ha egy nagyobb mennyiség „eltűnik”, vagyis meg tudjuk előzni, vagy más úton tudjuk hasznosítani (például komposztálni), az azonnali sikerélménnyel fog járni, ami megadja a kellő löketet ahhoz, hogy bátran haladjunk tovább. A legalapvetőbb, hogy ha eddig nem szelektáltunk és komposztáltunk, akkor érdemes ezekkel kezdeni, mert csupán ezzel a két gyakorlattal a harmadára csökkenhet a kommunális kuka tartalma, egyik napról a másikra. Majd innentől jöhetnek a finomhangolások: az egyszer használatos tárgyak tartósra, élettartama végén hasznosíthatóra cserélése (papír zsebkendő helyett textil; női eldobható intim higiéniás eszközök helyett intimkehely és mosható alternatíva; mosogatószivacs helyett fa mosogatókefe; stb.), valamint a túlfogyasztás és a pazarlás csökkentése. Ha valaki még csak most indul el, a 30 napos hulladékmentes kihívást szoktam ajánlani neki, mert ott egyszerű útmutatók segítségével indulhat neki az útnak és ha szeretne, még támogató közösséget is kap mellé.

Tudod a személyes példáddal bizonyítani, hogy a hulladékminimalizálás valóban lehetséges?

Úgy vélem igen, nekem átlagosan egy öklömnyi szemét gyűlik össze egy hónap alatt, ezért már kommunális kuka sincs a lakásban. Először csak kisebbre cseréltük a szemetest, majd végül teljesen ki is iktattuk. Eleinte nagyon zavarba ejtett, amikor folyton olyan kérdéseket kaptam, hogy konkrétan mennyi szemetet termelek, mivel nem tartottam fontosnak ezt ennyire számon tartani, szerintem becsapjuk magunkat azzal, ha ezt tartjuk kiemelten lényegesnek, de végül beláttam, hogy bizonyos szempontból igenis fontos a számszerűsítés. Így 2016-ban és 2017-ben is tartottam egy-egy olyan hónapot, amikor dokumentáltam a hulladék- és szeméttermelésemet a blogon (tehát a szelektívet és a kommunálisat is), megörökítve, hogy mi milyen okból került a szemetesbe, valamint, hogy miket és hogyan kerültem el, előztem meg. A honlapon, illetve a hulladékmentes.hu közösségi oldalain folyamatosan segítem a követőket konkrét példákkal, személyes tapasztalatokkal.

Hogyan figyelsz otthonodban a környezettudatos világításra, és mit csinálsz a lámpahulladékkal?

Ebben az esetben is a megelőzés a legfontosabb: eleve csak ott kapcsolom fel a lámpát, ahol valóban szükséges. Energiatakarékos, illetve LED fényforrásokat használok évek óta, ha pedig kiég valamelyik, akkor elviszem egy közeli lámpahulladék gyűjtőbe.

Burgmann Nóra