Hogyan élhetünk a természet ritmusában?

Korábbi cikkünkben Schwarcz Péterrel, a Világítástechnikai Társaság alelnökével már körbejártuk azt a kérdést, hogyan tehetjük ma környezettudatosabbá otthonunk világítását.

De mire számíthatunk a jövőben?

emberkozpontu_vilagotas_kep.jpg

A legkorszerűbb világítótestek már feszegetik az energiahatékonyság határait, de még drágák. A fejlesztés egyik ága, hogy a kiemelkedő hatékonyságot megfizethetővé és a többség számára elérhetővé tegyük. Az irány már világosan látszik, a költségcsökkentés határai azonban nem. Ezért kívánatos, de egyben veszélyes befektetési terep pénzügyi szempontból. A másik és ennél fontosabb terület a minőségi jellemzők javítása, a kapcsolt szolgáltatások hozzáadása. Ahhoz az állapothoz lehet hasonlítani, amiben a vezetékes telefonok voltak a 80-as évek végén. A hangminőség már több mint elégséges, széles rétegek részére elérhető (most nem az akkori szolgáltatói rabszolgasorban tartott Magyarországra gondolok). 25 évvel később, a mai okostelefonokban még ősként sem ismerjük fel az akkori vezetékes telefonokat. A megfelelő hangátvitel már alapszolgáltatás és egy mai telefont nem is ez alapján ítélünk meg. Az esetek nagy részében nem is erre használjuk. Ezt vizionálom a világítótestek esetében is. Mindegyik világítani fog, de ez annyira természetes lesz, hogy szót sem ejtünk róla. A megkülönböztetést a kiegészítő szolgáltatások nyújtják, mint például az emberközpontú világítás vagy okos szolgáltatások. Már van olyan lámpatest, ami megérti az emberi hangot és pizzát is lehet rendelni vele.

Mit jelent az emberközpontú világítás?

Az emberi szervezet bioritmusáról már nagyon régen tudunk, de tudományos feltérképezése és megismerése nagyon is friss tudomány. Nem véletlen, hogy 2017-ben e területért osztottak Nobel-díjat. Ez az emberi környezet sok összetevőjét érinteni fogja, és ezek közül az egyik legfontosabb az embert érő fény. Szándékosan mondtam fényt, mert ennek eredete lehet természetes és mesterséges is. Nem olyan régen van tudomásunk a hormonháztartást befolyásoló, fényérzékeny receptorról. Sőt, ma már tudjuk az érzékenységi függvényét is. Ugyanakkor a hormonháztartás egy rendkívül összetett rendszer, ezért óvakodni kell az olyan leegyszerűsítő kijelentésektől, mint hogy például a közvilágítás rákot okoz. De azt már bizonyítottan tudjuk, hogy fényterápiával bizonyos betegségek, mit a szezonális depresszió tünetei lényegesen csökkenthetők, mint ahogy az időzónaváltás kellemetlenségei is. Az olimpiára utazó csapatok százszámra vitték magukkal az erre a célra fejlesztett világítótesteket.

Hogyan lehet a természet ritmusához alakítani a mesterséges fényeket?

Az ember eredendően természeti lény és a bioritmusa is a természethez alkalmazkodott. Az ember – a biológia fejlődéshez mérten -  nagyon rövid ideje él mesterséges környezetben, tehát igényli a természetes hatásokat és dinamikát. Ez alól a fény sem kivétel.  Szerencsés találkozás, hogy a mai világítási technikák - és itt elsősorban a LED-ekre és a kapcsolódó vezérlésekre gondolok – már nagyon jól szabályozhatók intenzitásban, színben. A különböző színhőmérsékletű LED-ek keverésével minden színhőmérséklet előállítható. Abban is szerencsénk van, hogy a Pannon Egyetem az egyik vezető kutatóhely ebben a témában.

Mit fog jelenteni ez a gyakorlatban? Milyen eredményekről számolnak be a kutatások?

A nappali aktivitást az intenzív, hidegebb fény serkenti. Növekszik a munkavégzés hatékonysága, csökken az álmosság, a hibaarány és még a munkahelyi hiányzás is. Ezzel szemben a visszafogott meleg fehér fény felkészíti az emberi testet a nyugalmi időszakra, az alvásra. A lemenő nap fénye mintegy jelet ad arra, hogy itt az idő pihenni. Ezt az árnyalatot ma már a lakásban is előállíthatjuk. Az összes hatás még nem ismert, mert a hormonháztartás egy nagyon bonyolult rendszer, és a fény csak az egyik befolyásoló eleme. De néhány területen már számszerűsíthető adatok vannak, azonban a kis esetszám miatt az általánosítás megállapításokhoz még sokat kell „fényeskedni”. Hasonlóan sok munka van hátra a fény okozta káros hatások teljes megismeréséig is.

Ez a távoli jövő, vagy már így tervezhetjük a következő években kialakított világítást is?

A technika már adott, noha még nem tartozik a könnyen megfizethető kategóriába. Ugyanakkor, ha a megtakarított munkaerőköltséget, elmaradt hiányzást számításba vesszük, már megéri. Az otthoni világításban persze több az érzelmi faktor, de már érdemes erre is figyelni. Lehet egyszerű dolgokra gondolni. A hálószobába válasszunk meleg fehér fényforrást, 3000K színhőmérsékletűt, vagy az alatt. Nem kerül többe és rá van írva a dobozra! Ugyancsak tanácsos szabályozható lámpát választani, ez is rajta van a dobozon. Ezzel megfelelő hangulatvilágítást lehet varázsolni egy mozdulattal. Csak elrettentésül említem meg. A szállodákban, ahol már „ledesítettek”, – tapasztalatom szerint - a legtöbb olvasólámpa semleges vagy hidegfehér. És olyan erős a fénye, hogy kiüti a szemet. Ez szarvashiba, mert felébreszt. Kicsiben is el lehet kezdeni, csak oda kell figyelni. Természetesen egy nagy irodaházban már egy szakértő csapat kell a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemben tartásig. Itt már nem elég, ha valaki meg tudja különböztetni a 40 W-os izzót a 100 W-ostól. De már erre is vannak jó példák, Budapesten is.

Burgmann Nóra