Lemaradtál a LED konferenciáról? Ilyen volt...

A Világítástechnikai Társaság 2018. február 6–7-én a IX. LED Konferenciával indította éves szakmai programsorozatát. A konferencia mottója: LED világítás - az energiahatékonyságon túl…

A rendezvény keretében a 230 résztvevő között az Electro-Coord kisorsolt egy Makita munkarádiót. Ennek apropóján kerestük fel a szerencsés nyertest, Molnár Ferencet, a Hoeller Electronic Kft. ügyvezetőjét, hogy egy interjú keretében beszélgessünk vele a rendezvényről és a hazai világítástechnikai hulladék helyzetéről.

led_konferencia_2018_kep_1.jpg

Szakmai vagy személyes érdeklődéssel érkezett a konferenciára?

A Hoeller Electronic Kft. kiállítóként vett részt a konferencián. Cégünk 1991-ben alakult, teljesen magyar tulajdonban lévő ipari elektronikai alkatrészek importjával, kereskedelmével és ezekhez tartozó műszaki tanácsadással foglalkozik. Fő profilunk a thermal management fogalmába tartozó elemek: hűtőbordák, hővezetőpaszták és tartozékok forgalmazása. 2017-ben megkezdtük továbbá egy világszínvonalat képviselő japán gyártó teljes LED termékválasztékának forgalmazását is. Alapvetően jó minőségű és megbízható szállítókkal dolgozunk. Fontos, hogy az alkatrészgyártókat közvetlenül kapcsoljuk össze a fejlesztőkkel és a késztermék gyártókkal. Ez lehetővé teszi a legrövidebb kereskedelmi láncot (kedvező árak), és a gyors információcserét. Ezzel a részvétellel is az volt a célunk, hogy kapcsolatot találjunk a tervezőkkel és a gyártókkal. Fontos számunkra, hogy minőségi termékekkel folyamatosan és kiszámítható módon tudjuk szolgálni a tervezőket, fejlesztőket és gyártókat.

Milyen élményekkel távozott az eseményről?

Számunkra, mint alkatrész-beszállítónak rendkívül érdekes volt a konferencia, hiszen teljes rálátást kaptunk a LED-világítással kapcsolatos problémákra és lehetőségekre.  Különösen fontos volt a világítás hatékonyságával, illetve a vezérelhetőséggel foglalkozó problémakör. Itt kapcsolódik össze a LED két legfontosabb tulajdonsága:  a hatékonyság (lumen/watt), vagyis egységnyi teljesítménnyel minél több fény létrehozása, illetve a vezérelhetőség (digitális világ, okos város, okos otthon). Itt különösen jól előjött a minőség szerepe, hisz jó termékeket csak megbízható alkatrészek felhasználásával lehet készíteni.

Ez a konferencia a LED-ről szólt. Hogyan értékelné a LED technológia szerepét a világítástechnikai ágazaton belül?

Szerintem a LED-technológia forradalmi áttörést hoz. Nagyszerűen kapcsolódhat a jelenlegi digitális világhoz. A LED gyakorlatilag a „Digitális Világítás". A hagyományos világítással szemben szabályozható mind a fényerősség (dimmelhetőség), illetve a színhőmérséklet (tunable white). Ezen elemek kombinációjával teljesen új funkciókat, érzeteket lehet megvalósítani. A vezérelhetőség kihasználásával pl. a közvilágításnál tudjuk szabályozni a szükséges fénymennyiséget / energiafelhasználást különböző paraméterek (idő, helyzet, hőmérséklet stb.) függvényében. Önmagában az, hogy a LED technológia elérte a nagynyomású Nátrium lámpák hatékonyságát, jelentős megtakarítást jelent. Ha a világítás korszerűsítésekor „okos fényforrásokat” építünk be, akkor ezek a világítás mellett több más funkciót is el tudnak látni (WIFI-lefedettség, környezetvédelem, biztonság stb.)

A LED-ek által kiváltott fényforrásokból hulladék lesz. Milyennek találja a hazai világítástechnikai hulladék visszavételi és begyűjtési helyzetet?

Szerintem az izzó és lámpa hulladék gyűjtése jól szervezett Magyarországon. Szinte minden nagyobb forgalmú helyen található gyűjtőhely. A rendszer fontos elemét képezi az, hogy a hulladék feldolgozása is megtörténik. Éppen a tavalyi évben találkoztam egy szigetelőanyag, az úgynevezett „üveghab” hőszigetelő anyaggal, amelyet üveghulladékból állítanak elő  és hőszigetelésre rendkívül jól használható. A konferencián elhangzott, hogy most már kb. 60%-os a visszagyűjtés, ami szintén a hatékony gyűjtési rendszert támasztja alá. További fontos lépés az, hogy most már iskolákban is terjesztik a szelektív hulladékok ezen formájának a gyűjtését.

Ha visszagondol a konferencia szakmai programjára, mi a legfontosabb üzenet, amit érdemes az olvasókkal is megosztanunk?

A legfontosabb üzenet, hogy a világítás fejlesztése össze fog kapcsolódni az Okos város és Okos otthon programokkal. Az okos város program rendkívül nagy lehetőségeket takar. Jelentőségét csak az okos telefon által nyújtott rendkívül könnyű és gyors információ eléréshez tudnám hasonlítani.

A másik fontos információ, hogy szükség van a további szabványosításra a fény tudományában, ezzel elősegítve a különböző világítástechnikai eszközök korrekt módon történő összemérésére. Fognak jönni új lehetőségek is, mint pl. a növények megvilágítása olyan speciális spektrumú LED-ekkel, melyek a növekedésüket jelentős mértékben felgyorsítják. Ezzel a termelés hatékonyságát növelik.

Burgmann Nóra