Szeretnél igazi szuperhős lenni?

2017-ben Ozone Zöld-díjjal jutalmazták a hulladekvadasz.hu oldal környezetvédelmi tevékenységét. A JÖN Alapítvány által működtetett országos mozgalom újabb és újabb ötletekkel, kezdeményezésekkel harcol a hazai illegális hulladékhegyek ellen. Az alapítvány elnökét, Szebenyi Pétert kértük meg, meséljen a tapasztalataikról és az idei terveikről.

szebenyi-peter-hulladekvadasz-jonalapitvany_1.jpg

Mióta harcoltok az hulladékhegyekkel és hogyan esett éppen erre a környezetvédelmi kérdésre a választásotok?

Az oldalt még jómagam indítottam el 2016. január 1-én. Lehetőséget akartam biztosítani arra, hogy minden környezetet károsító probléma tényleg eljusson az illetékesekhez. Továbbá, hogy az emberek is jobban szembesüljenek a problémával.

Hogyan működik a gépezet?

A bejelentő bejelent, mi feldolgozzuk a bejelentését és továbbítjuk az illetékes szervekhez, továbbá megosztjuk aktivistáinkkal helyi Facebook csoportokban. A bejelentések a nyilvánosság hatására igen hamar megoldódnak, ami köszönhető a hulladékprobléma fókuszba kerülésének is.

A bejelentések mennyisége olyan mértékben megnőtt, amivel már nem bírunk. Többen már panaszkodnak, hogy miért nem foglalkozunk a bejelentéseikkel.

Sajnos kevesen vagyunk, és mindannyian mindent önkéntes módon, család és munka mellett végezzük ezt a környezetvédelmi tevékenységet, erőn felül. Emiatt 2018 a toborzás éve lesz.

Mit tapasztaltok? Változott a hazai hulladék-helyzet az elmúlt években?

A bejelentések számából ítélve nem, sőt, csak rosszabbodott. A Hulladékvadászok Nagy-térképén mindenki nyomon követheti bejelentése megoldását. Az oldalunk közösségi követőtábora folyamatosan növekszik. Ebből azt szűrjük le, hogy sokakat zavar az utcán heverő szemét látványa.

Az oldalon folyamatosan láthatjuk a friss bejelentéseket, köztük rengeteg elektronikai hulladék elhelyezéséről is jelennek meg fotók. Mit tudtok tenni ilyen esetben?

Mi nem szállítjuk el, nem szállítatjuk el a bejelentésekben szereplő hulladékot. Alapvetően a bejelentés által segítjük az illetékes szervek munkáját. Az ő feladatuk felvenni a kapcsolatot a terület tulajdonosával, hacsak nem önkormányzati tulajdonú a terület, mert akkor nekik kell megoldani a kialakult hulladékproblémát. Az aktuális jogi szabályozásnak hála, csak megfelelő szabályok szerint tehetik meg. Az elszállítás súlyos adóforintokba kerül így, amit közvetve a magyarországi adófizetők állnak.

Amit mi tenni tudunk, az az ismeretterjesztés és szemléletformálás. Az elektronikai hulladékok közül pl. a világítástechnikai hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának folyamatáról ad hírt az oldalon tavaly elindított Lámpahulladék rovat, amit az Electro-Coord Magyarország közreműködésével vezetünk.

A hulladekvadasz.hu ma már sokkal több, mint az illegálisan elhelyezett hulladékok felszámolásáért működő weboldal. Tematikus rovatokkal és mobil applikációval segítitek az érdeklődőket. Milyen újdonságokat terveztek a jövőben?

Idén a Youtube-é a főszerep! Ennek oka, hogy egyre kevesebben olvasnak cikkeket, ergo többen néznek videó tartalmakat. Emiatt tematikus csatornát indítottunk videóblog jelleggel, ahol bemutatjuk oldalunk minden pici és nagy sikerét, tevékenységét, működését.

Kampányainkat a JÖN Alapítványunkon át végezzük. Jelenleg futó, téli kampányunk: a Füst-Öl, avagy a hulladék égetése ROSSZ!

Hogyan lehet valakiből hulladékvadász?

Szerintünk az országban szinte mindenki hulladékvadász önkéntes, csak még nem tud róla. :)

Csatlakozni bárki csatlakozhat hozzánk, ha eléggé elvetemült hozzá, hogy szavak helyett tegyen is a környezetéért. 2018 a toborzás éve lesz. Így várunk mindenkit nagy-nagy szeretettel egy ütőképes környezetvédelmi csapatba.

Reméljük, hogy a jövőben egyre több hulladékvadásszal és igaz szuperhőssel találkozunk!

Burgmann Nóra