Apró lépésekkel a környezettudatos világítás felé

A Világítástechnikai Társaság 2018. január 17-i sajtótájékoztatóján igen tartalmas és gyakorlati tanácsokban gazdag előadást hallottunk Schwarcz Pétertől, a társaság alelnökétől. Ennek kapcsán kérdezem őt a Heti ECM rovat keretében két fontos szakmai témáról: a környezettudatos világításról és a humánközpontú világítás jövőjéről.

schwarcz_peter.jpg

Kezdjük a jelennel. Az energiatakarékosság kérdése ma már szinte mindenkit foglalkoztat. De vajon tudjuk-e, hogy a világítástechnikában mi minden tartozik a környezettudatos világítás témakörébe?

A legzöldebb energia, amit el sem fogyasztunk. Ezért is okos dolog kihasználni a természet adta fényt. Ezek lehetnek egyszerű dolgok és persze költségesek is. Közelebb húzhatjuk kedvenc karosszékünket az ablakhoz, világos színekkel festhetjük a falakat, vagy lakásfelújításnál elgondolkozhatunk nagyobb ablakok beépítésén is. Ezzel nemcsak energiát takarítunk meg, hanem egészségesebbek is leszünk, mert a természetes fény „összetétele” és dinamizmusa közelebb van ahhoz, amit a szervezet megszokott.  Az általános világítás mellett használnunk kell helyi világítást is: például egy olvasólámpát vagy egy célvilágítást a konyhapult felett. Ezekkel elérhető, hogy ott és csak ott legyen világítás, ahol arra szükség van. Nagyon terjed a közvetett világítás, amikor a fényforrások egy belsőépítészeti elem, például párkány mögött vannak, és a fény többszörös visszaverődéssel lép be a térbe. Ezekkel különleges hangulatot lehet varázsolni, így megérdemelt helye van a lakásvilágításban. De nem szabad elfelejteni, hogy ezek hatásfoka óhatatlanul kisebb, mint a közvetlen világításoké. Ezért ott, ahol magas szinteket kell elérni, mindig a közvetlen világítás lesz a nyerő.  Legjobb megoldás a kettő kombinációja, ha a pénztárcánk vastagsága megengedi. A korszerű világítási eszközök, mint a LED-es lámpatestek lehetőséget adnak arra, hogy melegebb vagy hidegebb fényt állítsunk elő, azaz meghatározzuk a fény színhőmérsékletét. Biológia óránk a természetes fény változásához alkalmazkodott. Ezért a napközbeni hidegebb fény aktivitásra sarkall, míg az este melegebb fények segítenek az ellazulásban. Erről a világítás megtervezésénél sem szabad elfelejtkezni.

Ha igyekszünk környezettudatosan világítani és éppen új fényforrást vásárolunk, mi mindenre kell odafigyelnünk az üzletben?

Az izzólámpa korszakalkotó felfedezés volt a maga korában. De Edison zsenialitása nemcsak ebben nyilvánult meg. Arra is rájött, hogy akkor lesz ebből üzleti siker, ha a terméket szabványosítja, így megalkotta az Edison foglalatot és ezzel ipari szabványt teremtett a következő száz évre. Ezzel leegyszerűsítette a felhasználó választását néhány típusra. Száz évig csak azt kellet tudni, hogy nekem egy 40-60-100 Wattos „égőre” van szükségem. A többi már adva volt. Mindenki tudta, hogy az mennyi és milyen minőségű fényt fog kapni, és azt is tudta, hogy az a lámpa pontosan illeszkedni fog a nappali csillárjába.

A technológia átlépett az izzólámpán, a sokszínűség zavarba ejtő. Kaphatók halogénizzók, kompaktfénycsövek, LED lámpák. Ezek különböznek teljesítményben, fényáramban, a fény színében, fejelésben és méretben. Néha még feszültségben is. Laikus legyen a talpán, aki itt kiigazodik! A hatóságok, a gyártók és forgalmazók hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a termék csomagolásán minden fontos információt feltüntessenek, ezért egy korszerű lámpa csomagolása egy teljes képregény.

Azért van néhány ökölszabály.  Ha csak fényforrást akarunk cserélni, akkor a lámpa fejelése egyezzen meg a lámpatestben lévő foglalat típusával, és legyenek azonos feszültségűek. Ha izzólámpás lámpatesthez keresünk fényforrást, akkor abban E14-es vagy E27-es foglalat van és 230V-ról működik.  Mindenképpen olyan méretű lámpát vegyünk, ami nem lóg ki a búrából. Ha kilóg, akkor az csúnya és nagy valószínűséggel még kápráztatni is fog. Ha a csillár szórt fényt ad, akkor az új fényforrás is ilyen szórt fényt adjon. Ha irányított fényű fényforrást teszünk bele, nem fog megfelelően világítani. Amikor közlekedőbe vagy mellékhelyiségbe keresünk lámpát, akkor a kapcsolási szám fontosabb, mint a fényhasznosítás. Ha egy sötét helységben hosszú ideig használjuk a világítást, akkor oda érdemes hosszabb élettartamú lámpát venni még akkor is, ha az többe kerül. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor menjünk szaküzletbe vagy keressünk egy szakértőt.

A boltokban hatalmas a kínálat. Ha egy konkrét helyre keresek fényforrást, létezik szakmailag egy „legjobb” választás?

Ha elegendő információ birtokában vagyunk, akkor a válaszok valószínűleg egy irányba fognak mutatni. De legtöbbször nincs meg minden információ, ezért is különbözhetnek a válaszok is. Ezen túl a korábbi tapasztalatok erősen hatnak. Aki megtapasztalta a korai fénycsövek villogását, az esetleg idegenkedhet attól, hogy legközelebb ezt válassza, noha ma már a fénycsövek legtöbbjének nincs szemmel érzékelhető villogása. Aki nagyon korán bevásárolt a „LED-be”, az azt hiheti, hogy minden LED-nek hideg a fénye és fele annyi ideig sem tart, mint ami rá van írva. Pedig ma már a LED-ek színhőmérséklete választható, sőt van olyan is, amelyiké állítható. És vannak olyan LED-ek, amik még unokáinknak is világítani fognak. Persze nem szabad azt hinni, hogy a parkolóban vett félárú, számla nélküli termék ugyanazt fogja tudni, mint a szaküzlet kínálata. És egy gondolat a márkákról. Vannak olyan márkák a világítástechnikában is, amik száz éve köztünk vannak. Függetlenül attól, hogy éppen mi a „divatos” technológia. Talán nem véletlen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az új márkák között nem lehet néhány versenyképes kihívó. Vannak ilyenek is. Azt sem mondom, hogy néha a „no-name”-ekkel nem lehet szerencsénk. Természetesen lehet. Vagy nem.

Vannak olyan praktikák, amivel még környezettudatosabbá tehetjük az otthoni világítást?

A lámpa kiválasztása egy fontos lépés, de az üzemeltetés során sokat tehetünk azért, hogy az élmény és a megtakarítás tartós legyen. Kezdeném egy egyszerű dologgal. Különösen modern épületekben, ahol a világítást egy okos rendszer vezérli, elfelejtenek kapcsolót tenni, amivel a felhasználó maga vezérelheti a világítást. Ez szerintem hiba. Mint ahogy az is, ha a lámpatest fénye nem szabályozható, noha igény lenne rá. Gyakran tapasztalom azt is, hogy vállalják a modern világítás beruházási költségét, de a karbantartásról, tisztításról már megfeledkeznek. Egy koszos búrán a fény fele is elveszhet.

Ha valaki bizonytalan a vásárlásnál, kitől érdemes segítséget kérni?

A VTT sokat tesz a világítási kultúra terjesztéséért. Az szeretnénk, ha a felhasználók olyan eladókkal találkoznának a boltokban, olyan villanyszerelőkkel az otthonukban, akik értik a világítástechnikát is. Gyakran tartunk világítással határterületként foglalkozó szakembereknek továbbképzéseket. Tartottunk már oktatást eladóknak, tervezőknek, márciusban pedig villanyszerelőknek fogunk.  Évente legalább két szakmai konferenciát szervezünk, ami szinte mindig telt házas. A legközelebbi, LED témájú konferencia február 6-7-én lesz az Óbudai Egyetemen.

Vannak szakmai kiadványaink, melyek közül a legjelentősebb a kétévente megjelenő világítási évkönyv. Ez elsősorban világítási szakemberekhez szól. De igyekszünk szélesebb közönséghez is szólni, mint például ezzel a környezettudatos világításról szóló kampánnyal, aminek keretében mi is találkoztunk.

Burgmann Nóra