Heti ECM: Hány lámpához elég 1 kg üveg?

Ki mással indulhatna „Heti ECM” sorozatunk, mint Kovács Bélával, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, aki 2005 óta dolgozik a világítástechnikai hulladékok begyűjtésén?

10_fenycsovel_a_kezben.jpg

Honnan jött ennek az új interjú-sorozatnak az ötlete?

Több jelzést kaptunk, hogy az Electro-Coord által tavaly útjára indított Lámpahulladék blog fárad, kicsit száraz és unalmas. Ezért úgy gondoltuk, jöjjön valami merőben új!

Ne csak a hivatásos szövegírók és hírgyártók mutassák be a szelektív hulladékgyűjtést, hanem mi magunk és azok, akik valamilyen módon „érintettek” ebben az iparágban.

Legyen lehetőségük arra, hogy kifejtsék véleményüket, megmutassák világszemléletüket. Legyen ez a sorozat tele saját és egyedi gondolatokkal.

Biztosan lesznek hasonlóságok a blog tavalyi bejegyzéseivel, már ami az írások tartalmát illeti. De a többi már a kérdezőkön és az interjúalanyokon múlik!

Mióta kell szelektíven gyűjteni a lámpahulladékokat?

2005 óta. A rendszer kiépítése 2005 második felében kezdődött és nyolc tonna leselejtezett fényforrás gyűlt össze a gyűjtőedényekben. Napjainkban évi 550 tonna begyűjtését és kezelését végezzük, ami a forgalomba hozott lámpamennyiség 56%-nak felel meg.

Arról, hogy a papírt és az elemeket szelektíven kell gyűjteni, mindenki tud. De az izzók és lámpák hulladékát miért kell elkülöníteni?

A kompakt fénycsövekben, egyenes fénycsövekben és az úgynevezett gázkisüléses elven működő lámpákban nagyon csekély mennyiségű higany található (átlagosan 1-2 milligramm). Ha azonban jelentős számú (több ezer db) fénycsövet gyűjtünk össze, és nem szakszerűen kezeljük őket, az már veszélyt jelenthet a környezetre vagy az emberi szervezetre. A higany egy egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező folyékony fém, ami szobahőmérsékleten párolog. Kevesen tudják viszont, hogy a higany bőrön keresztül, belélegezve vagy lenyelve a szervezetbe jutva káros az egészségre.

Többször olvashattuk már a blogon, hogy a lámpahulladék nagyon jó hatékonysággal újrahasznosítható, elsősorban az üveg, mint másodlagos nyersanyag.

De mit jelent ez a gyakorlatban? Hány lámpához elég 1 kg üveg?

1 kg üvegből kb. 8 darab lámpát lehet készíteni, így mi évente több millió új lámpa elkészítéséhez járulunk hozzá azzal, hogy a kiégett lámpák üvegét visszaforgatjuk a termelésbe.

Szakmai híred szorosan kapcsolódik a hazai lámpahulladék-gyűjtéshez. Hogyan jutottál idáig?

32 éve végeztem a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1985-ben kezdtem a szakmát a Tungsramban. Ha akkor – 1985-ben - valaki azt mondja, hogy 1989-ben jön a GE, és én megyek az USA-ba dolgozni, valószínűleg elmeorvoshoz irányítom. J

Két évet dolgoztam az USA-ban, ami nem nagy idő, de nagy hatással volt rám. 14 éve volt egy kitérő a Thorn-hoz, aztán 2005-től már csak a hulladékokkal foglalkozom. Ügyvezetője vagyok a romániai Recolamp lámpahulladék begyűjtést és hasznosítást koordináló szervezetnek is, ott is óriási előrelépést sikerült elérni az elmúlt 10 évben.

Két ilyen nagy szervezet vezetőjeként mi segít kikapcsolódni?

Van 3 gyermekem, 2 unokám. A személyes érdeklődésem nem sokat változott az évek alatt: marketing, sport, motorok, Balaton, Börzsöny, utazás, talán csak a lovaglás jelent újdonságot ebben a felsorolásban.

Sok sikert a munkádhoz 2018-ban is!

Szepesi György