Gyűjtsd szelektíven a lámpahulladékot az Európai Hulladékcsökkentési Héten!

November 18-án elindult a 2017-es Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánysorozata, melynek keretében lelkes önkéntesek -  köztük az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. is - saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Természetesen a mi akciónk fókuszában a lámpahulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása áll. Célunk, hogy ismertté és népszerűvé tegyük a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpahulladék juthasson vissza az ipari körforgásba.

ewwr_logo_2017_hu.jpg

Környezettudatos vagy és szívesen veszel rész olyan programban, amely hozzájárul a hulladék csökkentéséhez és hatékony felhasználásához? Akkor tarts velünk!

Szervezd meg te is a saját helyi lámpahulladék-gyűjtési akciódat!

1.) Tervezd meg, hol tudod megszólítani a legtöbb embert, akik fogékonyak lehetnek egy kis szelektív gyűjtésre. A munkahelyeden vagy a lakóközösségben? A baráti körödet vagy a diáktársaidat érdemes bevonnod a gyűjtésbe?

2.) Becsüld meg, hány embert fogsz megszólítani. Ennek megfelelően keress néhány nagy papírdobozt, amiben majd össze tudod gyűjteni a régi fényforrásokat.

3.) Keress egy jó gyűjtőhelyet, ahol sokan láthatják és könnyű megközelíteni a kihelyezett gyűjtődobozt. Kérj engedélyt pl. a recepción, a bejáratnál való elhelyezésre.

4.) Válassz egy jó időpontot a gyűjtésre. Vedd figyelembe, hogy a kis kampányod kezdete után kell néhány nap, amíg az emberekhez eljut a felhívás híre. Ha túl közeli időpontot választasz, akkor nem lesz idejük összeszedni az otthon kallódó rossz izzókat, fénycsöveket, lámpákat.

5.) Készíts plakátot, fogalmazd meg az akcióról szóló e-mailt. Kinyomtathatod és kitűzheted pl. ezt a felhívást is:

electrocoord_cover.jpg

6.) A gyűjtés időpontja előtt küldj emlékeztető üzenetet.

7.) A megadott időpontban tedd ki a dobozt és segíts az érdeklődőknek abban, hogy hova mit tegyenek. Vigyázz, hogy a lámpahulladék ne sérüljön, ne törjön!

8.) Az akció végén becsüld vagy számold meg, esetleg mérd le, mennyi hulladékot sikerült összegyűjtened. Készíts fotókat az elért eredményről!

9.) Válassz ki egy hozzád közeli gyűjtőhelyet és vidd oda az összegyűjtött lámpahulladékot. Ha csak egy kis csomagot gyűjtöttél, azt el tudod vinni a nagyobb kereskedelmi egységekben kihelyezett gyűjtőedényekbe is. Azonban ha nagy mennyiség jött össze, érdemes egyből a közeli hulladékudvarba szállítani a csomagot. Ha segítségre van szükséged, hívd a (+36) (30) 222-2229 ügyfélszolgálati számot, ahol biztosan kapsz segítséget.

10.) Sikeres volt a program és szeretnéd állandóvá tenni a lámpahulladék-gyűjtést? Ebben a cikkben megtalálsz minden információt ahhoz, hogyan legyen saját gyűjtőedényed.