Így mesélhetsz a gyerekeknek a lámpahulladékról

A napokban zárult országos tájékoztató kampányunk keretében kiírt pedagógus pályázatunk.

A pályázat célja azt volt, hogy a pedagógusok segítségével a környezeti nevelés részeként egy rövid szemléletformáló foglalkozás keretében felhívjuk a gyermekek figyelmét a fényforrás hulladék létezésére, szelektív gyűjtésének fontosságára és újrahasznosításának eredményeire.

kep2.jpeg

Vállalkozó kedvű, környezettudatos pályázóink rendkívül kreatív, ötletes foglalkozásokat valósítottak meg. Ezekből a pályamunkákból mutatunk egy kis válogatást.

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola 4.z osztálya igazi "Z-generációs" környezetismeret órán vehetett részt. A 7. és 8. osztályosok segítségével készültek el a felhasznált szófelhők, digitális tankockák. A gyerekek az órán online keresték a lámpahulladék gyűjtőpontokat és megismerték az újrahasznosítás útját. Jutott idő arra is, hogy érzékszerveikkel játékosan felfedezzék a különböző világítótesteket.

Néhány fotó az óráról:

palyazat_tapoca.png

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola 1.a osztálya is egy igazi izgalmas foglalkozáson dolgozta fel a lámpahulladék szelektív gyűjtésének témáját. Memóriajáték, kakukktojás, csoportos kirakó után interaktív feladatokkal, az újrahasznosításról szóló kisfilmmel és online logikai játék segítségével tudtak meg egyre többet arról, miért és hogyan gyűjtjük szelektíven a fényforrás hulladékokat.

A foglalkozás képei:

palyazat_debrecen.png

Tégláson, a Bárczay Anna Városi Óvodában a gyerekek saját maguk készítettek szelektív hulladékgyűjtő dobozokat, köztük egy lámpahulladék gyűjtőt is. Játékos foglalkozás közben beszéltek a szelektív hulladékgyűjtés előnyeiről. Majd az internet segítségével megkeresték a közeli gyűjtőpontot és együtt el is vitték az összegyűjtött lámpahulladékot.

Képes beszámoló a foglalkozásról:

palyazat_teglas.png

Minden beérkezett pályázatban arról számoltak be a pedagógusok, hogy a gyermekek érdekesnek találták a témát és otthon, a családdal is megosztották új ismereteiket. Biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben ők már oda fognak figyelni arra, hova kerüljenek az elromlott és kicserélt fényforrások.

További fotókat gyűjtöttünk a legújabb Pinterest albumunkba. Kattints a képre!

palyazat_pinterest.jpg 

Minden pályázónak köszönjük, hogy a segítségükkel eljuthatott a gyermekekhez a pályázatunkban megfogalmazott üzenet, és a foglalkozás segítségével egyre több családban lesz természetes a lámpahulladékok szelektív gyűjtése.