Mit tudtunk meg a Lámpahulladék Kvízből?

Ahogy arról a blogon már korábban beszámoltunk, szeptember első két hetében egy nyereményjátékkal összekötött internetes felmérést végeztünk.

Kíváncsiak voltunk, milyen ismeretekkel rendelkezik a lakosság a lámpahulladékok szelektív gyűjtéséről.

lampahulladek_kviz_cover.jpg

A felmérés egy egyszerű, 5 kérdésből álló feleletválasztós kérdőív volt, amit online terjesztettünk, elsősorban a közösségi média oldalainkon. Ennek megfelelően a kapott eredmény nem reprezentatív, az egyes válaszok aránya nem tükrözi a teljes lakosság ismereteit. Ennek figyelembe vételével kell értékelni a felmérés adatait.

Lássuk, milyen válaszok érkeztek az internetet, közösségi média oldalakat aktívan használó, a környezetvédelem témája iránt érdeklődő közönségtől. A kvízt végül 97 alkalommal töltötték ki, 84 különböző e-mail címről.

1. Találkoztál már valamikor az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nevével?

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. július óta aktív lakossági tájékoztató kampányt folytat „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” címmel. Ezért kíváncsiak voltunk, vajon hányan találkoztak már korábban a cég nevével.

kviz_eredmenyek1.jpg

A kapott eredménynek örülünk, jó lenne ezt az arányt a teljes lakosságnál is elérni, majd meghaladni. :)

2. Hallottál már korábban arról, hogy a kiégett és kiselejtezett lámpákat és fénycsöveket szelektíven kell gyűjteni?

kviz_eredmenyek2.jpg

Meglepően szép eredmény született. A lakosság szemléletformálása és tájékoztatása továbbra is kiemelt célunk.

3. A lámpahulladékot azért kell szelektíven gyűjteni,  …

kviz_eredmenyek3.jpg

Ezt a kérdést tekinthetjük akár ellenőrző kérdésnek is. Az eredményből szerencsére az látszik, hogy a résztvevők komolyan vették a felmérést és tisztában voltak a kvíz témájával.

4. Te mit tettél legutóbb a kiégett égővel?

A kvíz legfontosabb kérdésére igen vegyes válaszok érkeztek:

kviz_eredmenyek4.jpg

Az eredménynek örülhetünk, hiszen a válaszadóknak csak 18% nem szelektív gyűjtőbe dobta legutóbb a lámpahulladékot. A célunk, hogy ez a 18% teljesen eltűnjön. A kiterjedt országos gyűjtési hálózat lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja azt a közeli helyet, ahová bármikor elviheti a szelektíven összegyűjtött izzólámpákat, fénycsöveket.

5. Ismersz olyan helyet a közeledben, ahol le tudod adni a lámpahulladékot?

kviz_eredmenyek5.jpg

A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot. Magyarországon 14 ezer ponton, 20 ezer gyűjtőedény várja a lámpahulladékokat. Fontos, hogy a lakosság megismerje ezeket a lehetőségeket. Ebben segít gyűjtőpont-kereső oldalunk és korábbi összefoglaló cikkünk.

A Lámpahulladék Kvíz kitöltőinek köszönjük a részvételt! Az 5 szerencsés nyertesnek már úton vannak a nyereményeik. :)