Nyílt Nap a fénycső újrahasznosító üzemben

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. lakossági szemléletformáló kampányában különleges figyelmet fordít a gyermekek környezeti nevelésére. A szervezet célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a szelektív hulladékgyűjtéssel és annak egy kevésbé ismert ágával, a lámpahulladékok begyűjtésével és hasznosításával.

nyiltnap_cover.jpg

Ennek a programnak az egyik fontos állomásaként szeptember 1-jén a hazai egyetlen fénycső újrahasznosító üzemben, Mezőkovácsházán Környezetvédelmi Nyílt Napon vehettek részt a helyi Hunyadi János Gimnázium tanulói, az önkormányzat és a sajtó képviselői. Az Electro-Coord itt dolgoz fel évente több mint 600 tonna fénycsövet, ezzel 550 tonna üvegcserepet és 50 tonna fém nyersanyagot biztosítva az ipar résztvevői számára.

Az egész napos program lehetőséget kínált arra, hogy a mezőkovácsházi lakosság és a régióban élők környezettudatosságát erősítsék, bemutatva az üzemben végzett lámpahulladék-feldolgozó tevékenységet.

A tanév első napján a Hunyadi János Gimnázium összes tanulójának bemutatták a fénycső újrahasznosítás folyamatát. Bejárták az üzemi területeket, megismerték a különböző típusú, szétválogatott lámpahulladékokat, munka közben figyelhették meg a gépeket. Megtekintettek egy rövidfilmet a körforgásos gazdaságról, melynek célja a hosszútávú fenntarthatóság. A nyílt napot ismeretterjesztő előadások és játékos kvíz tette teljessé.

„Örömmel kapcsolódtunk az Electro-Coord által meghirdetett nyílt naphoz” – közölte Magyar István, a gimnázium igazgatója. „Diákjaink számára az évnyitó napján ez egy jó bemelegítés volt. Tanultak új dolgokat, de nem a szokásos iskolapados környezetben. Remélem, a fiatalok a látottak után még inkább környezettudatosan fognak gondolkodni.”

Milyen eredménnyel zárult ez a nyílt nap?

A vendégül látott tanulók jelentős része, 88%-a nem tudott a helyi fénycsőfeldolgozó üzemről.

mezokovacshaza_stat5.jpg

84%-uk viszont már korábban is hallott a lámpahulladékok szelektív gyűjtéséről.

mezokovacshaza_stat1_1.jpg

Ennek megfelelően szinte mindenki tudta, hogy a kiégett lámpákat, elhasznált izzókat egy gyűjtőpontra kell elvinni.

mezokovacshaza_stat4.jpg

A tanulók ismerték a szelektív gyűjtés céljait, a csapat nagy része azt is felismerte, hogy a gyűjtésnek több oka is van.

mezokovacshaza_stat3.jpg

Az üzemlátogatás végén pedig már szinte mindenki tudta, hogy a helyi üzemben egyenes fénycsövek feldolgozása történik.

mezokovacshaza_stat2.jpg

Varga Gusztáv polgármester személyesen üdvözölte a diákokat, és támogatásáról biztosította a szervezőket és a résztvevőket. „Nagyon hasznosak az ilyen rendezvények, mert a város szereplőit – a lakosságot és a gazdasági szférát – közelebb hozza egymáshoz. Mezőkovácsházán idén vezettük be a sárga színű szelektív gyűjtőtartályok használatát, meggyőződésem, hogy a 180 résztvevő diák olyan ismeretekkel gazdagodott, melynek köszönhetően a lámpahulladékokat is szelektíven fogják gyűjteni.”

A Környezetvédelmi Nyílt Napon készült fényképeket megtalálod legújabb Pinterest galériánkban:
nyiltnap_pinterest.jpg