Te se vagy izzó-specialista?

Otthon

Kiégett az égő és ki kellene cserélni. Már megint nincs itthon tartalék izzó. Akkor irány a bolt! De mit is kell vennem? A legjobb lesz, ha kiveszem a rosszat és magammal viszem, úgy legalább tudom, hogy mit vegyek. És a boltban meg is szabadulhatok a rossz égőtől.

A boltban

Ajjajj, nem találok ugyanolyan terméket. Most meg melyiket válasszam? Itt egy hatalmas polc tele világító égőkkel. Vajon melyik kell nekem? Az eladó kérdezget, de egy szavát sem értem....

Te is jártál már így? Hidd el, nem vagy egyedül.

izzok.jpg

Az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legújabb felmérése szerint a fogyasztók nehezen ismerik fel a különböző izzófajtákat.

A 6 európai országban végzett kutatás rámutat arra, hogy a fogyasztók nagy része könnyen összekeveri a külsőre nagyon hasonló energiatakarékos izzókat és a LED lámpákat.

A különböző izzófajták hasonlósága nem csak a vásárlás során jelent problémát. Az elhasznált és kicserélt égőkről sem tudják a legtöbben megmondani, milyen típusú fényforrást készülnek éppen kidobni. A felmérésben résztvevők nagy része nem tudta megbízhatóan megkülönböztetni az energiatakarékos kompakt, LED, gázkisüléses elven működő és a halogén lámpákat.

A teszt során két különböző izzót mutattak: egy LED-et és egy energiatakarékos kompakt lámpát. Az alábbi két képen látszik, hogy országoktól függetlenül nagy volt a bizonytalanság a válaszadókban:

eucolight1.jpg

eucolight2.jpg

A felmérés szerint a LED lámpát csupán a válaszadók közül 14% - 23%, az energiatakarékos lámpát 27% - 42% ismerte fel egyértelműen.

Mit jelent ez a hulladékgyűjtés szempontjából?

Hiába tudjuk, hogy csak az energiatakarékos fényforrások tartalmaznak kis mennyiségben veszélyes anyagot, a LED lámpák pedig nem, ezeket az új technológiával készült lámpákat is szelektíven kell gyűjtenünk. Ezen termékek összetevői az üveg, a műanyag és a fém, ugyanúgy újrahasznosíthatóak, mint a tradicionális lámpák. Ha a gyakorlatban nem tudjuk megkülönböztetni a lámpahulladékunkat, az nem jelent problémát, a lényeg, hogy külön gyűjtsük és a lámpahulladék gyűjtő pontokon adjuk le őket.

A kutatásban vizsgálták azt is, tudják-e a fogyasztók, hogy hova kell tenniük az elhasznált izzókat. Az alábbi ábrán látható, hogy Spanyolországban és Belgiumban érkezett a legtöbb helyes válasz.

eucolight3.jpg A felmérés megállapítása

A kutatás bebizonyította, hogy helyes az EucoLight ajánlása: minden lámpahulladékot ugyanabban a szelektív konténerben kell elkülönítetten gyűjteni. Ezzel elkerülhető, hogy a fogyasztók összekeverjék a lámpákat és ezzel csökkenjen az újrahasznosítás hatékonysága.