Emberközpontú világítás, avagy a mesterséges fény forradalma

A világítástechnika területén egyre nagyobb figyelmet kap a Human Centric Lighting (HCL), avagy az emberközpontú világítás irányzata. A területet kutató szakemberek úgy tartják, ez a szemlélet és a megvalósítására fejlesztett új technológia forradalmi változást hozhat az emberek életében.

fenyhatasa.jpg 

Korábban a világítás fő szerepe a látás, a biztonság és a tájékozódás elősegítése volt.

Ma már a fénynek sokkal több funkciót tulajdonítanak:

  • energiát ad
  • pihentet
  • támogatja az éberséget
  • hat a teljesítőképességünkre
  • befolyásolja a hangulatunkat
  • elősegítheti a megfelelő alvás-ébrenlét ciklus kialakítását.

Az emberközpontú világítás a fény vizuális, biológiai és érzelmi hasznát egyesítve pozitívan hat az egészségünkre, jólétünkre és teljesítményünkre.

Miért kap egyre nagyobb hangsúlyt ez az új irányzat?

Az emberre ható természetes és mesterséges fény tulajdonságai jelentősen különböznek.

A természetes fény napkeltétől napnyugtáig dinamikusan változik, míg a mesterséges világítás reggeltől estig változatlan erősségű.

Amíg a szabad levegőn közvetlen a napfényben akár 100.000 lux fénymennyiség érhet minket, és egy felhősebb napon, árnyékban is 10.000 lux lehet ez az érték, addig zárt térben, egy épületben csak 300-500 lux fénymennyiséget kapunk.

Életünk nagy részét (egyes mérések szerint időnk 90%-át) zárt térben töltjük.

A fény a szervezetünk belső órájának legfontosabb jeladója. Korábban ezt a feladatot a természetes napfény látta el. Most a mesterséges világításnak kell igazodnia a biológiai ritmusunkhoz, az általunk végzett tevékenységhez, a helyszínhez és az adott napszakhoz.

Az LED technológiának köszönhetően az emberközpontú – mesterséges – világítást már a napi ritmusunknak megfelelően alakíthatjuk: változtatható és programozható lesz a fény intenzitása és színárnyalata. Ez a fejlesztés jelentős hatással lesz az általunk végzett munkára is: a munkahelyeken, közintézményekben végzett kutatások szerint növekszik a teljesítményt, kevesebb a hibázás és a hiányzások száma is csökken.

Források: Lighting for PeopleLighting Europe, Human Centric Lighting.