Mit jelenthet otthonodban az a sok „R”?

Ha érdekel a környezettudatosság és szeretnéd saját háztartásodat a fenntarthatóság értékeinek megfelelően vezetni, a hulladékcsökkentés témájához kapcsolódóan biztosan te is találkoztál már a „3R” elméletével.

Az is elképzelhető, hogy már 4, 5 vagy 6R-ről szóltak a tanítások. De mi is ez a sok „R” és mihez kezdj vele otthon?

Ebben szeretnénk egy kicsit segíteni.

sokr_szofelho2_cover.jpg

A széles körben elterjedt 3R rövidítés a keletkező hulladékok mennyiségi csökkentését (Reduce), a tárgyak újrahasználatát (Reuse), és a hulladékká vált anyagok hasznosítását (Recycle) takarja.

Ahogy az évek során a hulladékcsökkentés ügye egyre fontosabbá vált, és a zöld szemlélet lassan-lassan terjedni kezdett, a különböző tevékenységekhez újabb és újabb „Re…..” fogalmak jelentek meg.

Ma már legalább 10-12 ilyen kifejezést használnak. Ismerd meg most ezek közül azokat, amelyekkel te is hozzájárulhatsz a lakosság által termelt hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

Az első 3R:

Reduce

Az otthonodban keletkező hulladékok mennyiségét elsősorban tudatos vásárlással és fogyasztással tudod csökkenteni. Mit jelent ez pl. a lámpahulladékok esetében?

  • Nem vásárolsz feleslegesen még egy-két zseblámpát, kulcstartó-lámpát, ha már van otthon olyan, amit használhatsz.
  • Nem világítod túl a helyiségeket: felesleges egy 5 izzós mennyezeti lámpa, ha 3-mal is megfelelő fényt kapsz.
  • Amikor nincs szükséged a fényre, lekapcsolod a világítást.
  • Megfelelő fényforrást használsz mindenhol, ezzel növelve az izzó élettartamát, pl. a sűrűn és rövid ideig felkapcsolt helyeken nem használsz fénycsövet.

Reuse

Napjaink „eldobható” szemléletével szemben a tárgyak újrahasználata a környezettudatos megoldás. Ezt teszed, ha a már megvásárolt lámpákat folyamatosan használod otthonodban. Ha már meguntál egy lámpát, nincs szükséged rá, akkor sem szabad kidobni. Használd fel valahol máshol, ajándékozd el vagy add el egy aukciós oldalon! Így a termékek továbbra is használatban maradnak, mégsem kell lemondanod a lámpacseréről.

Recycle

Ha valami tönkremegy és már nem használható, első lépésként gondold át alaposan, vajon szelektálható hulladékról van-e szó. Bár a háztartásoknál elsősorban a papír, műanyag, fém és zöld hulladékok szelektív gyűjtése a megoldott, ez nem jelenti azt, hogy a többi anyag helye a vegyes hulladék. Kicsit több utánajárást igényel, de az üvegeket, az elemeket, az elektromos berendezéseket (köztük a használt fényforrásokat), a használt olajat és minden veszélyes hulladékot le tudsz adni a megfelelő gyűjtőhelyeken. Saját hulladékod szelektálásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az újrahasznosítható anyagok valóban újrahasznosításra kerüljenek és így visszajussanak a gazdasági körforgásba.

A később csatlakozók, ezzel állt össze az 5R:

Refuse

A hulladékok csökkentésének „haladó” módszere az elutasítás. Ha nemet mondasz pl. a csomagolásra, ezzel megakadályozod, hogy a termék bekerüljön a fogyasztói folyamatba. Minél többen tesznek így, annál kisebb lesz az adott termék iránt a kereslet, így fokozatosan elérhető, hogy ehhez igazodva a termelés is csökkenjen. Hogyan működhet ez a lámpák esetében? Vannak olyan rendezvények, ahol szívesen adnak kis elemlámpákat, apró fényforrásokat reprezentációs ajándékba. Ha tudod, hogy te ezt soha nem fogod használni, akkor nem kötelező elfogadnod az ajándékot. Semmi értelme hazavinni, otthon a fiókban tárolni, majd egyszer hulladékként megszabadulni tőle.

Rot

A háztartási hulladékok jelentős része élelmiszerhulladék. Ennek környezettudatos kezelése a komposztálás. Így kerülhetett ötödik R-ként ez a fogalom is a hulladékcsökkentő tevékenységek közé.

sokr_szofelho1.png

Amivel még tovább csökkentheted a hulladékot:

Repair

Ami nem működik, az még nem hulladék. Néhány évtizede még az volt a természetes, ha elromlott dolgainkat szerelőhöz vittük, vagy az ügyesebbek maguk is nekiálltak a javításnak. Sajnos a gyártók ma már ezt mindenféle módon igyekeznek megakadályozni, hiszen sok terméket még csak szétszedni sem tudunk. Szánj rá mégis pár percet az elromlott tárgyaidra és gondold át, meg lehet-e ragasztani, valaki meg tudja-e szerelni! Lehet, hogy a leejtett zseblámán csak elmozdult egy érzékelő, amit te is vissza tudsz illeszteni. Megér egy próbát!

Repurpose

Ez a fogalom arra ösztönöz, hogy a haszontalanná vált dolgokat érdemes egy kicsit már szemmel is megvizsgálni. Keress olyan kreatív ötleteket, amelyekkel valamilyen új szerepet kaphatnak ezek a tárgyak. Ma már könnyű dolgod van, elég a böngészőbe beírnod a tárgy neve mellé a DIY Repurpose szavakat és máris válogathatsz a jobbnál jobb megoldások között. Mi is összegyűjtöttük ebben a Pinterest albumban, mi mindenre használhatsz egy rossz izzót.

Láthatod, hogy a sok „R”-nek köszönhetően számtalan módon csökkentheted a hulladékodat. Ezzel azonban még nincs vége, hiszen az ipari termelésben újabb és újabb „R”-fogalmak jelennek meg. Ezek jelentéséről és hulladékcsökkentő szerepéről egy későbbi cikkünkben írunk.