Zöldítenéd a vállalkozásod vagy munkahelyed? Így lehet saját gyűjtőedényed:

Amikor elkezdünk odafigyelni a környezettudatosságra, általában a saját életünkben és otthonunkban kezdjük alkalmazni a fenntartható megoldásokat. Ahogy telik az idő, ezeket az értékeket egyre szélesebb körben közvetítjük: családunk, barátaink és ismerőseink felé. 

cikk3.jpg

Egy idő után már „rutinosan” egész nap szeretnénk elérni a környezettudatos életmódhoz szükséges megoldásokat: a szelektív hulladékgyűjtőket, az egészséges élelmiszereket, a csomagolásmentes vásárlást. Így a bátrabbak az otthonuk után a munkahelyük, saját vállalkozásuk vagy az általuk látogatott intézmények zöldítésére is vállalkoznak. 

Eszedbe jutott már, vajon mit kezdenek a nagyobb szervezetek ez elromlott izzókkal, fénycsövekkel, leselejtezett lámpákkal? 

Egy-egy nagy épületben, üzemben a karbantartóknak bizony folyamatosan van munkája a fényforrásokkal. Fontos, hogy minden vállalkozás és intézmény odafigyeljen ennek a hulladéktípusnak is a szakszerű begyűjtésére és elszállítására. 

Ha a te munkahelyeden eddig még nem figyeltek oda erre, és ezen szeretnél változtatni, akkor kövesd az alábbi lépéseket! Hamarosan saját lámpahulladék-gyűjtő edénnyel zöldítheted a szervezetet.

Tervezés és engedélyek 

  • Érdemes a műszaki személyzettel, karbantartóval beszélni először, hogy kiderüljön, mennyi fényforrás hulladék keletkezik a szervezetnél és jelenleg mihez kezdenek vele.

- Elképzelhető, hogy most is hulladékgyűjtőbe kerülnek, csak a gyűjtőedény nincs a munkavállalók számára látható helyen. Ebben az esetben kérheted, hogy tegyék számotokra is hozzáférhetővé a gyűjtőedényt.

- Lehet, hogy a karbantartó elszállítja, és máshol adja le a hulladékot. Ilyenkor azt érdemes kideríteni, mennyi lámpahulladék keletkezik. Ha már havonta megtelik egy kisebb doboz, akkor jól jöhet egy saját gyűjtőedény.

- Ha eddig a kommunális hulladékba kerültek az elromlott fényforrások, akkor ezen mindenképp változtatni kell! Fontos szelektíven összegyűjteni és időnként elszállítani a közeli gyűjtőhelyre. Nagyobb mennyiség esetén pedig jól jön egy saját gyűjtőedény.

  • Mi számít nagyobb mennyiségnek? Ha évente legalább 20 kg fényforráshulladék gyűlik össze (ami kb. 200 db lámpa egy évben), akkor ez még elfér egy kisebb méretű Electro-Coord-os karton gyűjtődobozban. Ha nálatok nem képződik ennyi hulladék, akkor gyűjtsétek egy egyszerű kartondobozban és a tartalmát időnként vigyétek be egy gyűjtőpontba.
  • Ha a kapott információk szerint érdemes egy új gyűjtőpontot kialakítani, akkor erről a vezetést is meg kell győzni. Abban az esetben, amikor a saját vállalkozásodról van szó, ez könnyebben megy. :-) Egy kis segítség a meggyőzéshez:

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében történő használt fényforrás gyűjtő edények kiszállítása, cseréje vagy ürítése költség- illetve díjmentes.

  • Mivel már tudod, hogy milyen típusú hulladék keletkezik (kis izzók, nagy lámpatestek, fénycsövek), ezen az oldalon ki tudod választani a megfelelő gyűjtőedényt.
  • Az edény méretei alapján kell keresni egy jól megközelíthető, a dolgozók által elérhető és biztonságos helyet a gyűjtőedénynek.

Tárolóeszköz igénylése

  • Hívd a (+36) (30) 222-2229 ügyfélszolgálati számot, ahol megadhatod a tervezett gyűjtőhely adatait. Az egyeztetés során megállapodtok abban, mikor és pontosan hova kell a gyűjtőedényt kihelyezni. Majd a megbízott szállítópartner felveszi veled a kapcsolatot, hogy a jövőben az edény ürítése az igényeknek megfelelően történjen.
  • Írásban is jelezheted, hogy új tárolóeszközt szeretnél kérni. Töltsd ki a Tárolóeszköz igénylő lapot és faxold el a (+36) (1) 224-7739 számra. Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. munkatársai megszervezik a gyűjtőedények kiszállítását és rendszeres ürítését.
  • Ha inkább e-mailt írnál, akkor az igényedet az iroda@electro-coord.hu címen tudod jelezni.

Szelektív hulladékgyűjtés

Végre van gyűjtőedényetek? Akkor már „csak” arra kell odafigyelni, hogy valóban fényforrás hulladékok kerüljenek bele. A gyűjtés folyamatos működéséhez fontos, hogy a kihelyezett edényt mindenki rendeltetésszerűen használja és vigyázzon rá. Ebben segít a dolgozók rövid tájékoztatása és egy kihelyezett magyarázó felirat.

Vállalod a zöldítést? Köszönjük, hogy ezzel segíted a környezettudatos szemlélet terjesztését!