Mutatunk 5 okot arra, miért gyűjtsd te is szelektíven a lámpahulladékot

Tudtad, hogy az elhasznált fényforrások nagy része (az energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek) veszélyes hulladék? Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok károsíthatják környezetünket.

electrocoord_cover.jpg

Alig van ilyen hulladékod? Mit számít az az egy-két izzó, amit te kidobsz?

Tudod, sok kicsi sokra megy!

Ha ezzel még nem győztünk meg, akkor az alábbi tényekkel biztosan sikerül: 

1) Ha környezettudatos háztartást vezetsz, minden lehetőséget érdemes kihasználnod a hulladékok újrahasznosítására. Hazánkban a leselejtezett fényforrások és világítótestek begyűjtéséről egy országos hálózat gondoskodik. Neked csak a legközelebbi gyűjtőedényig kell eljuttatnod a hulladékot, ott ingyenesen leadhatod és a hulladék onnan egy komplex logisztikai rendszerben folytatja útját.

2) A leggyakrabban használt energiatakarékos fényforrásaink kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, ezért a lámpahulladékot veszélyes hulladékként kell kezelni. A higany a használat során nem jelent veszélyt. Azonban a kommunális hulladékba kerülve és a levegőbe jutva egészségkárósító hatású. Ezt az anyagot a hulladékkezelés során el kell különíteni, hogy ne jusson a természetbe.

3) A visszagyűjtést és feldolgozást követően hatalmas mennyiségű nyersanyag keletkezik (főleg üveg és fém), amit vissza lehet juttatni az ipari körforgásba. Az így előállított másodlagos nyersanyag felhasználásával energiatakarékosan lehet új terméket előállítani.

4) A kukába dobott lámpahulladék könnyen eltörik, és a törött üveggel megvághatod magad. Az üvegszilánkok családtagjaidra és a hulladékkezelőkre is veszélyt jelentenek.

5) Az országban előállított világítástechnikai termékeknek jelenleg 55%-át gyűjtik vissza. 2021-re Magyarország a 65%-os célt vállalta. Ebben te is tudsz segíteni!

Találtál otthon rossz izzót és nem tudod, hova vigyed?

Használd a hulladékgyűjtő-keresőt! Csak az irányítószámodat kell beírnod és már látod is a közeli gyűjtőpontokat.