Lámpahulladék

2018.jún.13.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

Életciklus-elemzők a környezettudatos döntések szolgálatában

A környezettudatos szemléletet megértő és követő fogyasztók ideális esetben több szempontból is összehasonlítják a termékeket, és tudatosan döntenek minden vásárlás alkalmával.

Miből van? Mit tud? Mire használjuk majd? Meddig működik? Mi lesz vele hulladékként? – csak néhány kérdés, ami befolyásolhatja döntésünket.

Milyen jó lenne, ha ilyenkor kaphatnánk egy kis segítséget! Jól jönne egy jelzés, egy mutatószám vagy bármilyen adat, ami egyszerűen és érthetően jellemezné az adott terméket.

Kíváncsiak voltunk, hol tart ma a termék életciklus-elemzés tudománya. Ezért felkerestük Gröller Györgyöt, az Óbudai Egyetem docensét, és megkértük, meséljen a Magyar Életciklus-Elemzők Szakmai Egyesületének munkájáról.

groller_gyorgy.jpg

Tovább

Ki van a vonal végén?

Az Electro-Coord gyűjtőedényein, plakátjain és a lámpahulladékot szállító gépkocsikon is jól látható egy telefonszám: 06 30 222 2229. Kíváncsiak voltunk, vajon ki várja ezen a telefonos ügyfélszolgálati számon a világítástechnikai hulladékokkal kapcsolatos hívásokat.

Megkértük Király Erzsébetet, az Avarem Kft. Call Center munkatársát, hogy meséljen egy kicsit munkájáról.

kiraly_erzsebet.jpg

Tovább

Célunk a fenntarthatóság

A világítástechnikai ipar elkötelezte magát a fenntarthatóbb működés, valamint az energiatakarékos és környezetkímélő világítási megoldások mellett.

Szepesi György kérdezte a jövőbeli célokról Pilter Zoltánt, a Tungsram Csoport termékszabályozási ügyekért felelős vezetőjét.

zoltan-pilter-portrait.png

Tovább

MUTASD, HOVA VISZED! - Gyere és játssz velünk!

Bizonyítsuk be együtt, hogy a közeledben is van lámpahulladékgyűjtő hely!

Májusban új játékot indítottunk a Lámpahulladék Facebook oldalon. Ezzel a játékkal szeretnénk megmutatni, hogy mindenki talál a közelében egy lámpahulladék gyűjtőpontot.

Ebben segíthetsz te is!

mutasd_hova_viszed.png

Tovább

Létezik háztartás hulladék nélkül?

Itt a blogon folyamatosan azért dolgozunk, hogy a lakosság egyre szélesebb köre ismerje meg a lámpahulladék létezését, szelektív gyűjtésének fontosságát és a begyűjtött hulladék újrahasznosítási lehetőségeit.

Ebben a szemléletformáló tevékenységben segítségünkre van Tóth Andi, a Háztartásom Hulladék Nélkül blog tulajdonosa is. Andi 2,5 éve óta dolgozik azon, hogy személyesen segítse a hazai háztartások hulladékcsökkentését, így megkértük, meséljen eddigi tapasztalatairól.

tothandi.jpg

Tovább

Hulladékgazdálkodás, energiahatékonyság és körforgásos gazdaság az elektronikai készülékek piacán

Immár 13 és fél éve annak, hogy 11 háztartásigép-gyártó vállalat megalapította a hazai szakmai szervezetét, a CECED Magyarország Egyesülést. A tagság létszáma az évek során egyre nőtt, s 2015 óta már nem csak fehérárus (háztartásigép-) gyártók, hanem bármilyen elektronikaikészülék-gyártó csatlakozhat a szervezethez. A jelenleg 17 tagot és több mint 25 ismert márkát képviselő egyesülés pedig nemrégiben új nevet is kapott: összhangban az európai szervezet megújulásával március óta APPLiA Magyarország Egyesülésként folytatja a tevékenységét.

A megújulás kapcsán Mészáros Fannit, a szervezet cégvezetőjét kérdeztük.

161214_044_pp_masolata.jpg

Tovább

A lámpahulladékok begyűjtésének logisztikája

A lámpahulladékok országos begyűjtésének folyamatos és zökkenőmentes biztosítása óriási logisztikai feladat. Szeretnék egy kis bepillantást nyerni a színfalak mögé, ezért megkértük Nyist Heikét, az Avarem Kft. fejlesztőjét, meséljen nekünk a begyűjtés folyamatának hátteréről.

nyist_heike.jpg

Tovább

Egyedi nyilvántartási és tervező rendszer működteti az országos hálózatot

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szerződött partnereként a hazánkban elérhető, több mint 14.000 használt fényforrás gyűjtőpont jelentős részét az Avarem Kft. kezeli. Ennek a munkának a részleteiről kérdeztük a cég ügyvezetőjét, Nyist Csabát.

nyist_csaba.jpg

Tovább