Lámpahulladék

2018.máj.16.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

Célunk a fenntarthatóság

A világítástechnikai ipar elkötelezte magát a fenntarthatóbb működés, valamint az energiatakarékos és környezetkímélő világítási megoldások mellett.

Szepesi György kérdezte a jövőbeli célokról Pilter Zoltánt, a Tungsram Csoport termékszabályozási ügyekért felelős vezetőjét.

zoltan-pilter-portrait.png

Tovább

MUTASD, HOVA VISZED! - Gyere és játssz velünk!

Bizonyítsuk be együtt, hogy a közeledben is van lámpahulladékgyűjtő hely!

Májusban új játékot indítottunk a Lámpahulladék Facebook oldalon. Ezzel a játékkal szeretnénk megmutatni, hogy mindenki talál a közelében egy lámpahulladék gyűjtőpontot.

Ebben segíthetsz te is!

mutasd_hova_viszed.png

Tovább

Létezik háztartás hulladék nélkül?

Itt a blogon folyamatosan azért dolgozunk, hogy a lakosság egyre szélesebb köre ismerje meg a lámpahulladék létezését, szelektív gyűjtésének fontosságát és a begyűjtött hulladék újrahasznosítási lehetőségeit.

Ebben a szemléletformáló tevékenységben segítségünkre van Tóth Andi, a Háztartásom Hulladék Nélkül blog tulajdonosa is. Andi 2,5 éve óta dolgozik azon, hogy személyesen segítse a hazai háztartások hulladékcsökkentését, így megkértük, meséljen eddigi tapasztalatairól.

tothandi.jpg

Tovább

Hulladékgazdálkodás, energiahatékonyság és körforgásos gazdaság az elektronikai készülékek piacán

Immár 13 és fél éve annak, hogy 11 háztartásigép-gyártó vállalat megalapította a hazai szakmai szervezetét, a CECED Magyarország Egyesülést. A tagság létszáma az évek során egyre nőtt, s 2015 óta már nem csak fehérárus (háztartásigép-) gyártók, hanem bármilyen elektronikaikészülék-gyártó csatlakozhat a szervezethez. A jelenleg 17 tagot és több mint 25 ismert márkát képviselő egyesülés pedig nemrégiben új nevet is kapott: összhangban az európai szervezet megújulásával március óta APPLiA Magyarország Egyesülésként folytatja a tevékenységét.

A megújulás kapcsán Mészáros Fannit, a szervezet cégvezetőjét kérdeztük.

161214_044_pp_masolata.jpg

Tovább

A lámpahulladékok begyűjtésének logisztikája

A lámpahulladékok országos begyűjtésének folyamatos és zökkenőmentes biztosítása óriási logisztikai feladat. Szeretnék egy kis bepillantást nyerni a színfalak mögé, ezért megkértük Nyist Heikét, az Avarem Kft. fejlesztőjét, meséljen nekünk a begyűjtés folyamatának hátteréről.

nyist_heike.jpg

Tovább

Egyedi nyilvántartási és tervező rendszer működteti az országos hálózatot

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szerződött partnereként a hazánkban elérhető, több mint 14.000 használt fényforrás gyűjtőpont jelentős részét az Avarem Kft. kezeli. Ennek a munkának a részleteiről kérdeztük a cég ügyvezetőjét, Nyist Csabát.

nyist_csaba.jpg

Tovább

Egy öklömnyi szemét egy hónap alatt? Ez is lehetséges!

Az energiatakarékos fényforrások és az egyre terjedő LED lámpák használata során azt tapasztaljuk, hogy a jó minőségű termékeket éveken át használhatjuk. Egy háztartásban évente általában csak pár lámpát kell kicserélni, ezért sokan úgy gondolják, hogy a háztartásokban keletkező lámpahulladék mennyisége minimális.

Szerencsére ma már vannak, akik személyes példájukkal és gyakorlati tapasztalataikkal segítik mindazokat, akik nyitottak a környezettudatos szemléletre és belekezdenek háztartásuk zöldítésébe.

Vajon könnyű a lakosságot meggyőzni arról, hogy „sok kicsi sokra megy”?

Erről kérdeztük Kump Edinát, környezetkutatót, hulladékcsökkentési szakértőt, a hulladekmentes.hu oldal tulajdonosát.

kump_edina.png

Tovább

Egyre növekvő e-hulladék hegyek. Mit tegyek?

A lámpahulladékok speciális kezelése egy apró szelete az elektromos és elektronikai hulladékok körének. Érdemes jobban megismerni ezt a nagy halmazt, ezért felkerestük Tóth Zoltánt, az elektronikai berendezések szakértőjét, hogy segítsen a műszaki termékek piacán környezettudatosabbá válnunk.

tz.jpg

Tovább

"Így lehet a fiatalokon keresztül megtalálni a nagypapát."

Tegnap sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetéssel zárult a Világítástechnikai Társaság „Világíts rá!” című pályázata. A lakossági szemléletformáló projektben a pályázóknak arra kellett felhívniuk a figyelmet, hogy a működésképtelen lámpák és lámpatestek ne a kukába, hanem szelektív gyűjtés során a hulladékhasznosítóba kerüljenek. A pályaművek bemutatása, értékelése és a díjak átadása után kérdeztük a pályázattal kapcsolatos élményeiről Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművészt, a zsűri elnökét.

dsc_4822.JPG

Tovább